PvdD start e-mail reddings­actie voor Sneeuw­vlokje


18 mei 2005

Amsterdam, 19 mei 2005 - De Partij voor de Dieren start een e-mail reddingsactie om het witte wilde zwijntje, dat met haar familie in de bossen bij Vierhouten woont, tegen jagers te beschermen. Met de actie wil de PvdD Staatsbosbeheer ertoe bewegen het witte biggetje dat Sneeuwvlokje is genoemd, in bescherming te nemen. Staatsbosbeheer heeft laten weten dat Sneeuwvlokje als ze in het jachtseizoen, dat 1 juli start, op een afschotplek komt "er hoogstwaarschijnlijk tussenuit geschoten zal worden". Als reden wordt de "noodzaak van kleurzuiverheid van het ras" aangevoerd. De PvdD vindt het ongehoord dat Staatsbosbeheer zegt geen individuele dieren te beschermen terwijl ze ondertussen wel partij kiest voor de jagers die een individueel dier willen afschieten. De Partij voor de Dieren laat het er niet bij zitten en start een e-mail actie om het witte wilde zwijntje van een wisse dood te redden. Ook is op de website van de PvdD een gastenboek geopend waar bezoekers een steunbetuiging voor Sneeuwvlokje kunnen achterlaten.

De Partij voor de Dieren vindt het voeren van een kleurzuiverheid beleid iets voor kanariekwekers maar niet voor Staatsbosbeheer. De enigen die prijs stellen op kleurzuiverheid zijn de jagers, die een zwarte zwijnenkop aan de muur willen hangen als jachttrofee en niet een witte of bonte.
Staatsbosbeheer stelt zich erg agressief op en heeft de fotograaf die Sneeuwvlokje met haar familie als eerste ontdekte en nu fotografeerde voorbij een verboden toegangsbordje geverbaliseerd. Jagers die de bordjes negeren worden door Staatsbosbeheer geen strobreed in de weg gelegd. Het proces verbaal was een duidelijk signaal dat Staatsbosbeheer boos is over de vele aandacht voor Sneeuwvlokje die een ongemerkt afschot onmogelijk maakt. Sinds de berichten op gang komen, drommen elke avond grote groepen mensen samen bij het wildscherm aan de Pasopweg te Vierhouten. De naam van de weg had niet treffender gekozen kunnen worden voor wat Sneeuwvlokje betreft!

Het witte wilde zwijntje werd onlangs geboren in de bossen rond Vierhouten. Normaliter zijn pasgeboren wilde zwijntjes lichtbruin gestreept met een zeer kenmerkende vacht, maar het nu geboren zwijntje is een wit exemplaar met enkele zwarte vlekken. Inmiddels trekt het witte biggetje grote groepen kijkers bij het wildscherm aan de Pasopweg te Vierhouten, waar jagers dagelijks mais strooien om de dieren te lokken. Elke dag tussen 18.00 en 21.00 uur is de wilde zwijnenfamilie ter plaatse te zien om daarna weer de Veluwse bossen in te trekken.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

De Partij voor de Dieren heeft de directie van Staatsbosbeheer laten weten dat eventuele afschotplannen die louter gebaseerd zijn op de vachtkleur van een dier strijdig zijn aan het beeld dat de terreinbeheerder zich meer en meer wil opstellen als "gastheer in het groen" en de wensen van haar bezoekers waar mogelijk respecteert. Bovendien wijst de PvdD erop dat wilde zwijnen een beschermde diersoort vormen, waarvan afwijkende exemplaren als Sneeuwvlokje zeker niet uitgezonderd zouden moeten worden, integendeel!

Overwegingen van ras- of kleurzuiverheid zouden daarbij geen rol mogen spelen bij het laten voortleven van het witte biggetje dat "Sneeuwvlokje" gedoopt is door de bezoekers, naar de bekende Albino gorilla die in 2003 overleed in de dierentuin van Barcelona.

Het witte biggetje kan in de vrije natuur een prima leven hebben en heel veel plezier opleveren voor natuurliefhebbers die het dier in de vrije natuur tegenkomen. Daartoe is echter wel de nadrukkelijke bescherming van Staatsbosbeheer nodig tegen mogelijke afschotplannen die al over enkele maanden tijdens de "biggenjacht" actueel zouden kunnen worden.

Klik hier voor de e-mailactie en teken ook het steunregister voor Sneeuwvlokje.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief