Partij voor de Dieren vraagt Groningse SP-wethouder duiven­ver­gassing te stoppen


19 september 2006

Amsterdam, 19 september 2006 – De Partij voor de Dieren heeft de Groningse SP-wethouder Visscher in een brandbrief gevraagd te stoppen met het vergassen van duizenden duiven in haar stad. Sinds enkele weken worden in de stad Groningen op grote schaal duiven gelokt naar vangkooien, waarna de dieren door vergassing om het leven worden gebracht. Volgens ingewijden zijn al enkele duizenden dieren op deze manier aan hun einde gekomen. De gemeente Groningen heeft in het verleden suggesties om de duivenpopulatie op diervriendelijke wijze binnen de perken te houden in de wind geslagen, en de wethouder kiest er nu voor de zelfveroorzaakte problemen in het kader van overlastbestrijding ‘op te lossen’ grote aantallen dieren te vangen en te doden. Deze aanpak staat haaks op de door haar eigen partij geformuleerde intentie om dierenrechten meer aandacht te geven in de politiek, zoals te lezen valt in het partijprogramma van de SP voor de komende Kamerverkiezingen.

Het doden van stadsduiven met behulp van vangkooien is een korte termijn aanpak die op lange termijn niet bijdraagt aan het reduceren of laten verdwijnen van de populatie. Diverse dierenbeschermingsorganisaties, waaronder de Dierenbescherming, hebben steeds diervriendelijke oplossingen aangedragen om de duivenpopulatie onder controle te houden. Een simpele manier is de ‘tillenmethode’, waarbij duiventillen op panden met platte daken of zolderverdiepingen worden geplaatst, of duiventorens in plantsoenen of groenvoorzieningen. Deze aanpak zorgt ervoor dat 80-90% van de uitwerpselen terecht komt in de tillen, en biedt bovendien de mogelijkheid om een deel van de gelegde eitjes te vervangen door kunsteitjes, waardoor een gezonde duivenpopulatie kan worden bereikt die niet te groot van omvang is. Dergelijke diervriendelijke methoden zijn door de gemeente Groningen echter consequent genegeerd.

De wethouder weigert daarnaast de Groningse burgers en dierenbeschermingsorganisaties eerlijke informatie te verstrekken over de aantallen duiven die reeds gevangen zijn en de manier waarop dat gebeurt. De gemeente heeft het om zijn ruwe optreden beruchte bedrijf Duke ingeschakeld voor de dodingsacties. Deze firma maakt gebruik van illegale vangmiddelen en kwam eerder al in opspraak vanwege het doodschieten van een musje dat zich ophield in de hal waar de dominostenen voor het televisieprogramma Domino D-Day werden neergezet. Om toch enig zicht te krijgen op de vangmethoden heeft de Dierenbescherming de Groningse bevolking oproepen om de transporten met vangkooien van Duke te melden. Een groot aantal burgers probeert de duiven met voer van de vangkooien van Duke weg te houden.

De Partij voor de Dieren vindt het gesleep met vangkooien en het doden van duizenden duiven, en de weigering om hierover open informatie te verschaffen aan burgers, kiezers en maatschappelijke organisaties een zich diervriendelijk noemende partij als de SP onwaardig. De PvdD heeft er daarom bij de wethouder op aangedrongen de vang- en dodingsacties te staken en andere, door de Dierenbescherming voorgestelde diervriendelijke oplossingen uit te voeren.

Gerelateerd nieuws

Kees & Kasper van Kooten brengen radioverslag Prinsjesdag voor Partij voor de Dieren

Amsterdam, 18 september 2006 - Op dinsdag 19 september, Prinsjesdag, zal Kees van Kooten verslag doen van de gebeurtenissen o...

Lees verder

De Partij voor de Dieren vraagt uw hulp van 3 t/m 10 oktober!

Amsterdam, 25 september 2006 – De Partij voor de Dieren doet mee aan de verkiezingen. Echter, voordat het zover is hebben wij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief