Partij voor de Dieren voelt zich bestolen door Raad van State


22 december 2002

De Partij voor de Dieren voelt zich bestolen door de uitspraak van de Raad van State van vandaag die bepaalt dat de uitsluiting van de Partij voor de Dieren van de verkiezingen in het kiesdistrict Overijssel gegrond is. Hoewel er een wettelijke verzuimtermijn van enkele dagen is voor nieuwe partijen die nog niet aan alle formele eisen van de kieswet voldaan hebben, zou dat niet gelden voor de tijdige indiening van de kandidatenlijst. Door de PvdD aangevoerde jurisprudentie die aangaf dat te late indiening van een kieslijst door de Raad van State eerder wel door de vingers gezien werd, werd door de enkelvoudige kamer van de Raad van State geheel buiten de beoordeling gelaten. Daarmee wekt de RvS met de uitspraak de indruk niet alleen recht te spreken, maar ook politiek te bedrijven.

Gevolg van de uitspraak is niet alleen dat de Partij voor de Dieren (evenals Duurzaam Nederland) niet op de kieslijst in Overijssel zal voorkomen, maar ook dat de partij geen aanspraak zal kunnen maken op zendtijd voor politieke partijen, die slechts is weggelegd voor partijen die in alle 19 districten vertegenwoordigd zijn. De PvdD zal nu in 18 districten vertegenwoordigd zijn. Om die reden start de PvdD vandaag een actie in Overijssel om dierenvrienden in die provincie op te roepen uit protest niet in Overijssel hun stem uit te brengen, maar in een ander kiesdistrict. Daartoe kan men bij het stadhuis van de eigen woonplaats tot 8 januari (of met stemkaart tot en met uiterlijk 17 januari) een Nationale Kiezerspas aanvragen, waarmee gestemd mag worden bij elk stembureau in Nederland. Daarmee kunnen Overijsselse dierenvrienden alsnog PvdD stemmen.

Daarnaast zal de Partij voor de Dieren nog alles op alles zetten om fondsen te werven voor het inkopen van betaalde zendtijd bij de STER. Voor €250 kan via de website van de partij www.partijvoordedieren.nl een radiospot geadopteerd worden. Deze gift is fiscaal aftrekbaar.

Gerelateerd nieuws

Kies Partij voor de Dieren!

Verontruste burgers afkomstig uit dierenbeschermingskringen hebben, vóór de deadline van de Kiesraad, de Partij voor de Die...

Lees verder

PvdD vraag Prins Willem Alexander in open brief af te zien van verdere drijfjacht

De Partij voor de Dieren heeft Prins Willem Alexander in een open brief opgeroepen te stoppen met de hobbyjacht. Directe aanl...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief