Partij voor de Dieren verreweg snelst groeiende politieke partij van Nederland


12 januari 2006

Amsterdam, 13 januari 2006 - De Partij voor de Dieren is de snelst groeiende politieke partij van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, die gisteren zijn gepubliceerd. De Partij voor de Dieren was niet opgenomen in het overzicht. Het ledental van de PvdD is het afgelopen jaar gestegen met ruim 600, een spectaculaire toename van 33%. De ledenwinst van de Partij voor de Dieren is ongekend voor een jonge, buitenparlementaire partij en geeft aan dat Nederland klaar is voor een doorbraak in de strijd voor de rechten van dieren.

Het DNPP heeft voor haar publicatie alleen de zittende politieke partijen onderzocht en hiermee de werkelijke winnaar over het hoofd gezien. Gisteren maakte het Documentatiecentrum bekend dat GroenLinks met een stijging van 3,3%, een fractie van het groeicijfer van de PvdD, de snelst groeiende politieke partij zou zijn. GroenLinks groeide in 2005 met 674 leden, slechts enkele tientallen meer dan de Partij voor de Dieren. De PvdD laat ook de Partij van de Arbeid (+ 1,3%, 874 leden) en in absolute aantallen zelfs de Socialistische Partij (554 nieuwe leden, + 1,3%) en de SGP (500 nieuwe leden, +1,9%) achter zich.

Sinds haar oprichting in oktober 2002 heeft de Partij voor de Dieren een stormachtige groei doorgemaakt. De partij wist in 2004 niet alleen een groot aantal kiezers voor zich te winnen bij de Europese Verkiezingen (153.000, 3,2% van de stemmen), maar groeide in dit tweede jaar van haar bestaan uit naar een totaal van 1799 leden. De partij mocht 2005 afsluiten met een ledental van 2408 en telt hiermee inmiddels twee keer zoveel leden als de LPF.

Eerder dit jaar kwam de PvdD ook al als relatief grootste groeier uit de bus in het Vroege Vogels-onderzoek naar de aanhang van "groene organisaties" in Nederland.

De groei van de Partij voor de Dieren is des te opmerkelijker omdat de PvdD, anders dan gevestigde partijen als GroenLinks en PvdA, nog niet is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, geen subsidie ontvangt voor het voeren van een partijbureau en nog geen wijdvertakte partijstructuur kent die het werven van nieuwe leden vergemakkelijkt.

Link: Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen

Gerelateerd nieuws

Offerfeest van start, vlees van ritueel geslachte dieren hele jaar door op bordje onwetende consument

Amsterdam, 10 januari 2006 - Vandaag begint het jaarlijkse offerfeest. Meer dan 80.000 dieren, vooral schapen, worden op "mid...

Lees verder

Bestrijding vogelpest: de normen en waarden van Europa?

Mannen die levende kippen en eenden in plastic zakken gooien. De plastic zakken worden vervolgens begraven of verbrand. De di...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief