Partij voor de Dieren overtuigt CDA ministers: Q-koorts verplicht melden


10 juni 2008

Bedrijven met een verhoogd risico op Q-koorts, vooral melkgeiten- en melkschapenhouders, moeten zich met ingang van morgen verplicht melden. De CDA-ministers Verburg van LNV en haar collega Klink van Volksgezondheid stellen de maatregel in om verdere verspreiding van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt tegen te gaan. De Partij voor de Dieren had hier in Kamervragen op aangedrongen.

Q-koorts komt voornamelijk voor bij geiten en schapen, en leidt bij drachtige dieren vaak tot een miskraam. Ook mensen kunnen besmet raken met de bacterie. In het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen zijn al 113 besmettingen geregistreerd. Het ziektebeeld bij mensen varieert van griepachtige verschijnselen tot zware longontsteking. De bacterie zit in de mest van zieke dieren, en wordt overgedragen door inademing.

Een huisarts in de genoemde regio trok eind mei aan te bel, omdat maatregelen uit Den Haag uitbleven. Minister Verburg had ‘geen zin in rompslomp’ en weigerde in actie te komen. De arts zei de indruk te hebben dat de minister economische motieven belangrijker vond dan de volksgezondheid. De Partij voor de Dieren stelde daarop opnieuw Kamervragen aan de minister.

Het is in het belang van zowel mens als dier dat de ziekte -op een diervriendelijke manier- wordt ingedamd. De aangekondigde maatregelen bestaan uit de genoemde meldingsplicht, waarna de betreffende bedrijven gedurende drie maanden hun mest niet mogen uitrijden. Bezoekers mogen niet in de stallen komen. De Partij voor de Dieren is verheugd dat het verzoek van de partij aan de ministers om in actie te komen eindelijk effect heeft gehad.

Klik hier, hier en hier voor de Kamervragen die we hierover hebben gesteld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief