Honden niet langer gedood op basis van uiterlijk


9 juni 2008

Regeling Agressieve Dieren na vijftien jaar ingetrokken

Den Haag, 9 juni 2008- Vandaag heeft minister Verburg van LNV bekend gemaakt dat de Regeling Agressieve Dieren (RAD) per direct wordt ingetrokken. Na vijftien jaar komt hiermee een einde aan het afmaken van honden op basis van uiterlijke kenmerken. Alle honden die op dit moment vastgehouden worden en nooit een bijtincident hebben veroorzaakt, mogen terug naar hun eigenaar. De Partij voor de Dieren ziet het afschaffen van deze zeer dieronvriendelijke regeling als een directe overwinning, maar betreurt het dat de regeling zo lang in stand is gehouden.

Na veelvuldig aandringen van de Partij voor de Dieren is de Regeling Agressieve Dieren de afgelopen maanden geëvalueerd door een Commissie van Wijzen. De commissie is eenduidig tot de conclusie gekomen dat de regeling niet voldoet: het aantal bijtincidenten is sinds het in werking treden van de regeling in 1993 niet afgenomen en ook het aantal honden van het type pitbull terriër is niet gedaald. Het afgelopen jaar werden per maand gemiddeld 43 honden in beslag genomen om in veel gevallen te worden gedood.

De Partij voor de Dieren heeft sinds haar intrede in de Tweede Kamer in debatten gepleit voor het afschaffen de RAD en een generaal pardon voor in beslag genomen honden. Marianne Thieme: “Tot vandaag werd het lot van een hond bepaald door het al dan niet bezitten van de juiste papieren. Hierdoor werden lieve gezinshonden afgemaakt terwijl ze nog nooit een vlieg hadden kwaad gedaan. Eenzelfde type hond met stamboom kon veilig door het leven, zonder dat er eisen worden gesteld aan opvoeding of gedrag van de hond. Onvoorstelbaar en hoog tijd dat hier een einde aan werd gemaakt.”

De partij pleit voor een combinatie van gedragstests en opvoedcursussen voor hondeneigenaren. Ook dient er meer voorlichting te komen over het houden van honden. Minister Verburg neemt deze punten mee bij de ontwikkeling van nieuw beleid op dit dossier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief