Partij voor de Dieren orga­ni­seert bene­fiet­ver­toning film The Cove


20 januari 2012

De Partij voor de Dieren houdt op zondag 29 januari een benefietvoorstelling van de film The Cove in Amsterdam. De opbrengst is bestemd voor de verdediging van Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen die 16 december 2011 in Japan is gearresteerd toen hij foto’s maakte van het transport van een dolfijn. Hij wordt ervan beschuldigd een dolfijnenjager geduwd te hebben, maar ontkent dit zelf ten stelligste. De Partij voor de Dieren verwacht met de benefietvoorstelling een substantiële ondersteuning te kunnen bieden aan de kosten voor juridische bijstand voor Erwin Vermeulen.

The Cove is een met een Oscar bekroonde documentaire over de heldhaftige strijd van dierenbeschermers tegen de Japanse dolfijnenjacht. De film vertelt het inspirerende verhaal van de moed en het doorzettingsvermogen waarmee deze mensen opkomen voor zeezoogdieren. De bevlogen, vlot gemonteerde actiedocumentaire heeft publieksprijzen gewonnen op zo ongeveer alle belangrijke internationale filmfestivals.

De benefietvoorstelling van The Cove vindt plaats op zondag 29 januari in De Duif aan de Prinsengracht 756 in Amsterdam van 15.00 tot 17.00u. Kaartjes worden voor € 20 per stuk op 29 januari tussen 14.30 en 15.00u verkocht bij de ingang van De Duif. Plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer, Esther Ouwehand, zal een inleiding geven op de film. De vader van Erwin Vermeulen, Ad Vermeulen zal een persoonlijk woord spreken.

De Partij voor de Dieren heeft herhaaldelijk Kamervragen gesteld over de gang van zaken in Japan rond de aanhouding van Erwin Vermeulen, die met Sea Shepherd strijdt tegen de Japanse jacht op zeezoogdieren. Esther Ouwehand: “Het lijkt erop dat de arrestatie van Erwin Vermeulen een politieke strategie is waarmee Japan alle burgers die protesteren tegen de dolfijnenslachtingen probeert te dwarsbomen. Dit is een schending van burgerrechten van een Nederlands staatsburger waar de Nederlandse regering tegen moet optreden.”

Elk jaar vindt in het Japanse Taiji een wrede dolfijnenjacht plaats, die nauw samenhangt met de handel in dolfijnen voor dolfinaria wereldwijd. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen uit het wild te vangen. Eerst worden de beste exemplaren door dolfijnentrainers vanuit de hele wereld voor veel geld gekocht voor hun dolfinaria. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze gedood. Ouwehand: “Moedige mensen als Erwin Vermeulen proberen de Japanse dolfijnenjacht te bestrijden door vast te leggen wat daar gebeurt en dat te tonen aan de wereld. Met deze voorstelling van The Cove kunnen wij hun inspanningen ondersteunen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren voor inburgering van doggybags

Staatssecretaris Bleker moet in gesprek met restauranthouders om een lans te breken voor de doggybag. Dat vindt de Partij v...

Lees verder

Kabinet onderzoekt draagvlak vuurwerkverbod

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu gaat opnieuw onderzoek doen naar het draagvlak voor een vuurwerkve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief