Kabinet onder­zoekt draagvlak vuur­werk­verbod


23 januari 2012

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu gaat opnieuw onderzoek doen naar het draagvlak voor een vuurwerkverbod. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand stelde in december Kamervragen over de groeiende ellende die vuurwerk veroorzaakt voor mens, dier en milieu. Ouwehand wil een verbod op consumentenvuurwerk en vraagt een debat en een hoorzitting aan.

Als gevolg van de knallende jaarwisseling lopen jaarlijks honderden mensen ernstig letsel op, waaronder een groot aantal kinderen. Het geknal bezorgt miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat bovendien zware metalen en zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. De schade bedraagt naar schatting jaarlijks minimaal 500 miljoen euro. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo afval worden opgeruimd.

De Partij voor de Dieren wil daarom dat het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Vuurwerk kan wat ons betreft alleen worden afgestoken in professioneel georganiseerde vuurwerkshows. Zo kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder dat dit grote schade toebrengt aan mensen, dieren en milieu.

Donderdag tijdens de procedurevergadering commissie Veiligheid en Justitie zal de Partij voor de Dieren een debat aanvragen over het onderwerp. Ook wil de Partij voor de Dieren wil graag een hoorzitting met alle partijen, die te maken hebben met de schadelijke gevolgen van het zware consumentenvuurwerk.

Begin januari wees een peiling van No Ties uit dat tweederde van de Nederlanders voorstander is van een vuurwerkverbod.

Klik hier voor de antwoorden van Joop Atsma op de Kamervragen van de Partij voor de Dieren
Klik hier voor de Kamervragen die wij in 2010 stelden over de gevolgen van vuurwerk
Klik hier voor onze bijdrage tijdens het algemeen overleg Vuurwerk in 2008

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren organiseert benefietvertoning film The Cove

De Partij voor de Dieren houdt op zondag 29 januari een benefietvoorstelling van de film The Cove in Amsterdam. De opbreng...

Lees verder

Anja Hazekamp be├źdigd als Kamerlid

Anja Hazekamp is vandaag geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. De komende maanden zal zij als Kamerlid de belangen van d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief