Partij voor de Dieren naar Raad van State


23 april 2014

Woensdag 23 april zal om 15.50 uur de zitting plaatsvinden bij de Raad van State in Den Haag over het beroep dat de Partij voor de Dieren heeft aangetekend tegen de schrapping van de Australische schrijver en Nobelprijswinnaar John. M. Coetzee, de Canadese hoogleraar en filosoof Will Kymlicka en de Amerikaanse hoogleraar Tom Regan, geestelijk vader van de dierenrechtenbeweging.

De Kiesraad liet de Partij voor de Dieren aanvankelijk weten dat de Kieswet geen schrappingsgrond kent voor kandidaten van buiten de EU, maar kwam één week voor de sluitingstermijn met een aanvullende eis: kandidaten zouden in hun paspoort een sticker ‘Verblijfsaantekening Algemeen’ moeten hebben.

De Partij voor de Dieren maakt bezwaar tegen deze gang van zaken en het besluit van de Kiesraad om de betreffende kandidaten van de kandidatenlijst te schrappen.

Wanneer de paspoorten van Coetzee, Kymlicka en Regan toereikend zijn om op Schiphol zonder problemen Nederland binnen te komen, moeten ze ook toereikend zijn om te dienen als legitimatie ten behoeve van de Kiesraad.

Andere buitenlandse kandidaten voor de Partij voor de Dieren, de Brit Redmond O’Hanlon en de Amerikaans/Britse Peta voorvrouw Ingrid Newkirk, werden zonder bezwaar geaccepteerd op de kandidatenlijst, waarbij een kopie van het paspoort volstond.

Omdat er geen materieel verschil bestaat tussen het op afstand checken van het paspoort van een kandidaat buiten de EU en dat van een kandidaat met een EU paspoort, en omdat de sticker ‘Verblijfsaantekening Algemeen’ geen praktische toepassing meer kent in Nederland, lijkt sprake van een trouvaille om kandidaten van buiten de EU van de lijst te weren.

Campagneleider Lieke Keller: ”Buitenlandse opinieleiders op onze kandidatenlijst maken duidelijk dat dieren, natuur en milieu geen landsgrenzen kennen, en dat onze partij gericht is op meer internationale samenwerking, op geheel andere wijze dan nu in Brussel vorm krijgt. Het is onredelijk om van kandidaten voor een groene partij te eisen dat ze tientallen uren per vliegtuig zouden moeten reizen, louter om aan een formaliteit te voldoen die in de Kieswet niet eens is genoemd”.

Campagneleider Lieke Keller schreef een opiniestuk over de gang van zaken: Kiesraad: "heeft u ook stickers?"

Gerelateerd nieuws

Eurokritiek met oog voor kansen

“De Europese Unie reduceert burgers tot consumenten en belastingbetalers en dieren tot consumptieartikelen”, zegt senator Nik...

Lees verder

PvdD: stop met verder verwoesten natuur door veehouderijen

“De bescherming van kwetsbare natuurgebieden wordt opgerekt en uitgehold om zo veel mogelijk ruimte te geven aan de intensie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief