Partij voor de Dieren mede-indiener wet Huis voor klok­ken­luiders


28 juni 2013

Kamerlid Esther Ouwehand heeft het initiatiefwetsvoorstel Wet Huis voor klokkenluiders van de SP medeondertekend. Gisteren vertegenwoordigde zij de Partij voor de Dieren in ‘vak K’ bij de verdediging van het voorstel in de Tweede Kamer. Het Huis voor klokkenluiders moet bescherming en ondersteuning bieden aan werknemers wanneer zij misstanden melden binnen grote bedrijven, ministeries of organisaties.

Klokkenluiders vervullen een belangrijke maatschappelijke taak door misstanden te melden. Vaak komen zij echter in de problemen, omdat zij tegen de wens van bedrijven en overheid in gevoelige informatie naar buiten brengen. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de obstakels waar werknemers tegenaan lopen wanneer zij wantoestanden aankaarten.

Het initiatiefwetsvoorstel dat gisteren in de Kamer is behandeld in eerste termijn, biedt een wettelijke grondslag voor de bescherming van klokkenluiders. Zo zal het Huis voor Klokkenluiders onderzoek doen naar de misstanden en zo nodig aanbevelingen geven aan de organisatie in kwestie om het probleem op te lossen. Ook moet de klokkenluider ontslagbescherming, en indien nodig, financiële ondersteuning krijgen.

Esther Ouwehand: “Een goede regeling voor klokkenluiders is cruciaal in een democratische rechtsstaat. In nog te veel gevallen worden klokkenluiders gedemoniseerd, als zouden zij niet trouw zijn aan de organisatie. Mijn stelling is dat mensen die misstanden opgelost willen zien, de trouwste werknemers zijn die een werkgever zich zou kunnen wensen”.

Marianne Thieme heeft de initiatiefnemers in haar bijdrage gecomplimenteerd en bedankt. Zij kunnen op de warme steun en instemming van de Partij voor de Dieren rekenen. De volledige bijdrage kunt u hier lezen.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme: neem afscheid van traditioneel groeiscenario

Marianne Thieme heeft de regeringspartijen gisteren opgeroepen te stoppen met hun koortsachtige zoektocht naar hernieuwde gro...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil Nederland ontgiften

Geen preventief gebruik van landbouwgif, strenge normen om omwonenden te beschermen en een verbod op de verkoop van gevaarlij...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief