Marianne Thieme: neem afscheid van tradi­ti­oneel groei­sce­nario


27 juni 2013

Marianne Thieme heeft de regeringspartijen gisteren opgeroepen te stoppen met hun koortsachtige zoektocht naar hernieuwde groeiscenario’s als oplossing voor de economische crisis. Tijdens het debat over de extra bezuinigen die het kabinet wil invoeren, pleitte Thieme voor een radicale koerswijziging naar een duurzaam beleid.

Het is naïef om te blijven geloven in economische groei in een wereld die ecologische grenzen kent. De regeringspartijen streven een samenleving na waar meer consumeren het hoogste doel is. Economische groei beloven terwijl het systeem is vastgelopen, is tekenend voor de onmacht van traditionele politieke partijen. De kwaliteit van ons bestaan, zoals een schone leefomgeving en het behoud van de natuur, vormt niet het uitgangspunt van beleid zolang we onze zorgen en verlangens blijven uitdrukken in geld, aldus Thieme.

De Partij voor de Dieren pleit voor een radicale koerswijziging in het overheidsbeleid. De regeringspartijen moeten mensen niet langer aansporen meer auto’s kopen, maar stoppen met milieuschadelijke subsidies van meer dan vijf miljard per jaar. Zij moeten hergebruik van grondstoffen stimuleren en daarmee ook de werkgelegenheid. Arbeid kan goedkoper worden door loonbelasting te verlagen, gecompenseerd door een heffing op grondstoffen. Thieme: “De vraag is niet of we ons een ander, duurzaam beleid kunnen veroorloven. Mijn stelling is dat we het ons niet kunnen veroorloven het niet te doen”.

Bekijk en lees hier de bijdrage van Marianne Thieme.

Gerelateerd nieuws

Doorbraak: controle diertransport 100% bij overheid

Het toezicht op het transport van dieren zal per 1 januari 2014 weer in handen zijn van de overheid. De regering gaat een aan...

Lees verder

Partij voor de Dieren mede-indiener wet Huis voor klokkenluiders

Kamerlid Esther Ouwehand heeft het initiatiefwetsvoorstel Wet Huis voor klokkenluiders van de SP medeondertekend. Gisteren ve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief