Partij voor de Dieren komt 1 stem tekort voor restzetel Zaanstad


26 maart 2018

Judit Raa, lijsttrekker van de PvdD in Zaanstad heeft vandaag hertelling aangevraagd van de stemmen van alle stembureaus. Aanleiding is de constatering dat de Partij voor de Dieren 1 stem tekort komt voor een restzetel. Het verschil van 1 stem is voldoende grond om een complete hertelling van stemmen aan te vragen.

Temeer daar de PvdD er tussen de voorlopige en definitieve uitslag nog 61 stemmen bij heeft gekregen uit een eerder niet meegetelde stapel van 90 geldige stemmen.

Dat de Partij voor de Dieren zo dicht bij een restzetel zit, die nu in eerste instantie naar partij ROSA is gegaan, werd niet kenbaar gemaakt aan Judit Raa, die het hoofd van het stembureau daar bij de officiële zitting wel expliciet naar gevraagd heeft. Hierdoor was het voor Raa niet mogelijk om nog tijdens de officiële zitting waarop definitieve uitslag bekend werd gemaakt een hertelling aan te vragen.

In Medemblik heeft de burgemeester zelf besloten tot een hertelling nadat een restzetel op 1 stem toegewezen was aan GroenLinks. Deze hertelling leidde tot een andere toewijzing van de restzetel.

De lokale partij in Medemblik behoudt haar zetel.

Judit Raa: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de raad dinsdag goedkeuring zal geven voor een hertelling van de stemmen. Als het maar om 1 stem gaat moet de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht worden. Dat zijn we verplicht aan de kiezer. Een hertelling van slechts de stemmen op Rosa en de PvdD zal in dit geval niet volstaan’.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief