Partij voor de Dieren heet nieuwe land­bouw­mi­nister Adema welkom


Focus op het dier

4 oktober 2022

“De afgelopen periode is de focus te veel bij boeren neergelegd", zei de kersverse landbouwminister Piet Adema kort voor zijn beëdiging afgelopen maandag. De Partij voor de Dieren is het daar helemaal mee eens. Leonie Vestering, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren: “Opeenvolgende bewindspersonen op landbouw hebben telkens weer de belangen van de agro-industrie voorop gesteld. We zien nu het resultaat: een stikstofcrisis, biodiversiteitscrisis, beroerde waterkwaliteit, dierziektes, stalbranden en onbeschrijfelijk veel leed bij 600 miljoen dieren die jaarlijks in een moordend tempo door de Nederlandse slachthuizen worden gejaagd. Hoog tijd om de focus bij de dieren te leggen.”

Om de nieuwe minister op gang te helpen, bracht Vestering vandaag als inwerkdossier acht sets Kamervragen langs bij het ministerie van LNV dat gaat over de honderden miljoenen dieren in de veehouderij. Ze stelde sets Kamervragen over eenden, varkens, kippen, koeien, geiten, schapen en konijnen in de Nederlandse veehouderij, en stelde vragen over de stalbrand van gisteren, waar 28.500 kippen levend zijn verbrand of gestikt in de rook.

Zo vroeg Vestering de nieuwe minister of hij nog toekomst ziet in de eendenhouderij, waar dit jaar meer dan 60% van alle eenden zijn vergast vanwege de vogelgriep. Wat Adema van de term ‘scharrelkip’ vindt, terwijl deze dieren slechts ongeveer 2 A4-tjes aan leefruimte hebben. Ze vraagt de minister wat hij ervan vindt dat bij vrijwel alle biggetjes de staart wordt afgeknipt, ondanks het feit dat dit vorige eeuw al verboden werd. En of de minister denkt dat als kalfjes mochten kiezen, ze liever bij hun moeder zouden blijven, en andersom?

Vestering: “Decennialang worden er al mooie politieke beloften gedaan voor dieren, vooral in verkiezingstijd. Maar de dieren moesten altijd wachten. De focus van iedere minister en staatssecretaris lag telkens weer op het beteugelen van de mestoverschotten van de onhoudbare vee-industrie. De nieuwe landbouwminister zal aan de slag gaan met de uitwerking van onze wijziging van de Wet dieren. Het is meer dan tijd om dieren eindelijk de ruimte te kunnen geven om te leven naar hun aard. De nieuwe minister kan een wereld van verschil maken voor al deze dieren. We wensen hem daarbij veel succes!”

Klik hier voor de vragen:

Gerelateerd nieuws

PvdD en VVD presenteren gezamenlijk huisdierenakkoord

De Partij voor de Dieren en de VVD willen huisdieren beter beschermen. De partijen presenteren vandaag een gezamenlijk plan m...

Lees verder

'Vasthouden aan jouw idealen' is nu verkrijgbaar in de boekhandel

Ter ere van het 20-jarig bestaan van de partij publiceert De Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief