Partij voor de Dieren groenste Tweede Kamer­fractie


29 januari 2008

Er wordt in politiek Den Haag veel gesproken over duurzaamheid, maar geven politici in hun dagelijkse doen en laten zelf wel het goede voorbeeld? Vandaag benoemden jongeren de Partij voor de Dieren tot ‘groenste’ fractie. In het kader van het project Simple Questions, Sustainable Solutions van de Nationale Jeugdraad hadden zij de Tweede Kamerfracties langs een duurzame meetlat gelegd.

Alle Tweede Kamerfracties werden in het onderzoek meegenomen. Welke Kamerleden gebruikten het minste papier, aten het vaakst biologisch en stapten weinig in de auto? Vier fracties bleken het op alle onderzochte punten goed te doen: PvdD, GroenLinks, D66 en PvdA.

De prijs, een beeld van een haan voor het ‘haantje de voorste op gebied van duurzaamheid’, ging uiteindelijk naar de Partij voor de Dieren. Zij scoort op vrijwel alle onderdelen (o.a. vervoer, compensatie vliegreizen en energiegebruik) goed. Overigens werd de partij ook door collega-partijen het meest naar voren geschoven als de grote kanshebber. Esther Ouwehand, Kamerlid voor de PvdD, zei erg blij te zijn met de prijs: “Een Kamer die vindt dat jongeren en andere burgers duurzaam moeten leven, moet zelf ook het goede voorbeeld geven.”

Minder goed scorende partijen waren er uiteraard ook. De Lijst Verdonk gaf zelf al aan bang te zijn “dat wij niet in aanmerking komen voor een duurzaamheidsprijs”. Ook de Partij voor de Vrijheid kon geen enkel wapenfeit noemen met betrekking tot een duurzame werkwijze. Bij de SGP zag men gelukkig de humor van hun lage score in, “Elke middag worden wél na de lunch de meeuwen gevoerd!”

De prijsuitreiking volgt op een bezoek dat jongeren in september aan de Tweede Kamer brachten. Ze spraken toen met Kamerleden en medewerkers en deden aanbevelingen om de bedrijfsvoering van de Tweede Kamer duurzamer te maken. Een van de aanbevelingen – een prijs voor de duurzaamste fractie – is nu een feit. De Nationale Jeugdraad wil dat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.natuurenmilieu.nl

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief