Partij voor de Dieren eist ophel­dering over gebrek aan hand­having bij misstanden transport kippen


19 november 2012

Marianne Thieme eist opheldering van de staatssecretaris van Economische Zaken naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar van vanavond over misstanden tijdens kippentransporten. De Partij voor de Dieren wil dat er per direct een einde komt aan de slechte manier van handhaving van dierenwelzijnswetgeving tijdens veetransporten.

Uit een onderzoek van Stichting Wakker Dier blijkt dat er bij transport van vleeskuikens en leghennen sprake is van massale overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving. Hierdoor lijden jaarlijks tientallen miljoenen kippen in veel te kleine kratten op weg naar het slachthuis. Ook sterven jaarlijks 1 miljoen kippen tijdens het transport naar het slachthuis doordat ze kreupel of gewond zijn en onvoldoende voedsel en water tot hun beschikking hebben. De wet verbiedt deze handelwijze met nadruk.
Marianne Thieme: “Een plofkip heeft volgens de wet recht op tweederde van een vel A4, maar zelfs die minimale norm lappen transporteurs ongestraft aan hun laars”.

Er bestaat regelgeving op het gebied van transport en slacht van dieren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou deze regelgeving moeten controleren en handhaven. Uit de praktijk blijkt echter dat deze handhaving ernstig tekort schiet en dat zelfs kippen die kreupel zijn of gebroken ledematen hebben op transport worden gezet, wat bij wet verboden is.

Eind vorige maand bleek uit een rapport van Varkens in Nood en Dier & Recht al dat in de hele veehouderij welzijnsregels massaal worden overtreden en sprake is van slechte handhaving. De Partij voor de Dieren wil dat de controle strenger wordt en dat handhavende taken beter worden uitgevoerd. Marianne Thieme spoort de staatssecretaris aan om, in tegenstelling tot zijn ambtsvoorganger, de hoogste prioriteit te geven aan handhaving.

Gerelateerd nieuws

Megastallensubsidies ontoelaatbaar

Esther Ouwehand roept staatssecretaris Verdaas, verantwoordelijk voor landbouw, ter verantwoording voor de massieve subsid...

Lees verder

Partij voor de Dieren dringt aan op verplicht chippen van katten

De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet een einde maakt aan de illegale handel in katten en de jacht op loslopende ka...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief