Partij voor de Dieren betreurt uitspraak rechter orka Morgan


24 november 2011

De Partij voor de Dieren betreurt het lot van orka Morgan. Orka Morgan zal de rest van haar leven kunstjes moeten doen in een pretpark op Tenerife, zo besloot de Rechtbank van Amsterdam afgelopen week. De partij heeft zich vanaf het moment dat de verzwakte orka door het Dolfinarium werd opgehaald uit de Waddenzee ingezet voor haar terugkeer naar de vrije natuur. Ook dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie hebben alles in het werk gesteld om Morgan te behoeden voor een leven in gevangenschap. Tot ontsteltenis van orka-experts uit de hele wereld, die voor Morgan een betere toekomst zagen dan levenslange opsluiting in een dolfinarium, helaas zonder resultaat.

De kwestie rond orka Morgan begon te spelen in juni vorig jaar, toen het Dolfinarium de verdwaalde orka Morgan opviste uit de Waddenzee. De bedoeling was dat de orka, zodra ze weer op krachten zou zijn, weer zou worden uitgezet in het wild. Deskundigen hebben een orkafamilie bij Noorwegen gevonden, waarvan het stemgeluid overeenkomt met dat van Morgan; waarschijnlijk familieleden van Morgan. Het Dolfinarium had echter andere plannen met het dier: het wilde Morgan verschepen naar amusementspark Loro Parque op Tenerife.

De Partij voor de Dieren heeft zich met behulp van Kamervragen en verschillende moties steeds ingespannen voor Morgans welzijn en haar terugkeer naar de vrije natuur. Staatssecretaris Bleker verleende desondanks een vergunning aan het Dolfinarium om de orka over te plaatsen naar het park op Tenerife. De Orka Coalitie stapte daarop naar de rechter in een laatste poging ervoor te zorgen dat Morgan haar leven niet in het amusementspark hoeft te slijten. Tevergeefs, zo is gebleken.

De Partij voor de Dieren is zeer bezorgd over het welzijn van alle zeezoogdieren in amusementsparken. Internationale, onafhankelijke wetenschappelijk onderzoekers stellen dat orka’s eenvoudigweg niet geschikt zijn om te houden in een kleine betonnen bak zoals die in Loro Parque of het Dolfinarium. Een orka in het wild legt gemiddeld 128 kilometer per dag af en duikt tot 30 meter diep. De huisvesting in amusementsparken is daarmee niet uitgerust voor het natuurlijke gedrag van deze grote zeezoogdieren. Dat leidt tot gezondheidsproblemen, gestoord gedrag en aanmerkelijk jonger sterven dan hun soortgenoten in het wild. Ook voor dolfijnen betekent het leven in een dolfinarium niets dan ellende. De Kamer heeft een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die vraagt de regering zich sterk te maken voor een Europees import- en handelsverbod op dolfijnen die in het wild gevangen zijn.
Moties:

Motie over vrijlaten Morgan
Motie voor de garantie dat Morgan haar leven niet hoeft te slijten in een dolfinarium
Motie om het dolfinarium op te dragen de gegevens over orka Morgan openbaar te maken

Kamervragen:
Vragen over onterecht verleende vergunning voor verhuizing orka Morgan
Vragen over het plan van het Dolfinarium om orka Morgan te verhuizen naar Loro Parque op Tenerife
Vragen over geheimhouding van gegevens over de opgevangen orka Morgan door het Dolfinarium
Vervolgvragen over het terugplaatsen van orka Morgan
Vragen over het terugplaatsen van orka Morgan

Gerelateerd nieuws

Geschokt over massaal doden van zwerfhonden in Roemenië

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat een lidstaat van de Europese Unie instemt met een plan om drie miljoen ...

Lees verder

Klimaatambassadeur voor stadslandbouw

Het voorstel dat Partij voor de Dieren deed tijdens de begrotingbehandeling van I&M voor om een nieuwe klimaatam...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief