Geschokt over massaal doden van zwerf­honden in Roemenië


24 november 2011

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat een lidstaat van de Europese Unie instemt met een plan om drie miljoen zwerfhonden af te maken. Het Roemeense parlement heeft deze week ingestemd met een wetswijziging, die ertoe leidt dat miljoenen dakloze honden op gruwelijke wijze kunnen worden afgemaakt.

In juni van dit jaar zag de Roemeense regering nog af van dit onzalige plan door groot internationaal protest. Maar om de vermeende zwerfdierenproblematiek op te lossen, steunt het Roemeense parlement nu dus alsnog de wetswijziging die het mogelijk maakt om de zwerfhonden willekeurig weg te vangen, te doden door vergiftiging, dood te slaan of te laten verhongeren in asielen.

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft in april al Kamervragen gesteld over de gruwelijke methoden waarmee zwerfhonden in Roemenië op grote schaal worden gedood. In de Kamervragen heeft zij er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om deze plannen stellig af te keuren en de kwestie bij het Roemeense ministerie van Landbouw ter discussie te stellen. Helaas was staatssecretaris Bleker van Landbouw niet bereid om zijn collega in Roemenië aan te spreken op dit dieronvriendelijke beleid.

De Partij voor de Dieren hoopt dat groot internationaal protest de president van Roemenië kan overtuigen om de wetswijziging niet te ondertekenen. In het verleden heeft de Partij voor de Dieren vaker aandacht gevraagd voor soortgelijke schrijnende kwesties. In oktober stelde de partij nog Kamervragen over het doden van zwerfdieren in Oekraïne, in aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal in 2012. Helaas zijn er nog geen antwoorden op deze vragen.

Klik hier voor de Kamervragen over de zwerfhonden in Roemenië
Klik hier voor het nieuwsbericht van 1 juni 2011 en hier voor het nieuwsbericht van 8 juni 2011
Klik hier voor het nieuwsbericht uit april 2011

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief