Partij voor de Dieren Amsterdam wil stads­landbouw snel naar hoger plan tillen


2 januari 2013

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil stadslandbouw snel naar een hoger plan tillen. De fractie dient vandaag een voorstel in waarin ze het college vraagt om een visie te formuleren ten aanzien van stadslandbouw en stadslandbouwers beter te faciliteren met een Loket Stadslandbouw. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: "De tijd is rijp voor een Loket Stadslandbouw. Er zijn al heel wat initiatieven maar een coherent beleid ontbreekt nog. Met een centraal aanspreekpunt willen wij stadslandbouw een boost geven in Amsterdam."

"Dit initiatiefvoorstel is een perfecte vooruitloper en aanvulling op de voedselvisie, die dankzij een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren dit jaar nog het licht zal zien", aldus Johnas van Lammeren. De Partij voor de Dieren stelt voor om het Loket Stadslandbouw in te richten op dezelfde manier als het al bestaande en goed functionerende Zelfbouwloket. Van Lammeren: "De overeenkomst tussen zelfbouwers en stadslandbouwers is dat ze beiden iets moois willen creƫren in de stad, zoeken naar eenduidige informatie over de mogelijkheden die de stad hun biedt, en dat ze snel aan de slag willen."

Volgens de Partij voor de Dieren is het nu vaak niet duidelijk wat een stadslandbouwer in spe moet nagaan en regelen voordat de schep de grond in kan. Een Loket Stadslandbouw moet de rol innemen van centraal informatiepunt, zodat initiatiefnemers snel en deskundig kunnen worden geholpen.

Stadlandbouw gaat niet alleen over voedselproductie in de stad, maar ook over vergroening, duurzaamheid, werkgelegenheid, educatie, community building en waardecreatie van lege grond. Johnas van Lammeren: "De voordelen van stadslandbouw zijn enorm. Het belangrijkste is het verbinden van stadsbewoner en voedsel. Dat kinderen weer weten waar bijvoorbeeld een ui vandaan komt en dat die om de hoek kan groeien, zonder dat er een vrachtschip of vliegtuig aan te pas komt. Maar je kunt er als stad veel meer uit halen dan nu gebeurt en daarom moet de Amsterdam wat ons betreft een visie formuleren met concrete doelen en een loket openen om stadsboeren te faciliteren. Wij willen dat Amsterdam luid en duidelijk kiest voor stadslandbouw."

Gerelateerd nieuws

Protestactie tegen uitroeiing huiskraai in Hoek van Holland

Op zaterdag 22 december zal om 13.00 uur een protestactie worden gehouden tegen het besluit van de provincie Zuid-Holland ...

Lees verder

Nota Dierenwelzijn Leiden zorgt voor flinke stap vooruit

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Leiden heeft eind 2012 succes geboekt: Op 20 december is de Nota D...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief