Partij voor de Dieren: Actie voor Sea Shepherd Erwin Vermeulen


20 december 2011

De Partij voor de Dieren heeft de Nederlandse regering gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen, de vrijwilliger van Sea Shepherd die is gearresteerd in Japan.

Vermeulen was in Japan om beelden te maken van de horrorachtige dolfijnenvangsten in het kustplaatsje Taiji. Daar worden jaarlijks duizenden dolfijnen op gewelddadige wijze een baai in gedreven waar vervolgens dolfijnentrainers van over de hele wereld voor veel geld de beste exemplaren komen uitzoeken voor hun dolfinaria. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze afgeslacht.

Vermeulen is gearresteerd zonder dat er een duidelijke aanklacht tegen hem is geformuleerd. Bovendien werd hij verhoord zonder tolk en heeft hij nog geen advocaat.

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wimpelde die zorgen tijdens het vragenuur echter weg. “Verbijsterend,”aldus Esther Ouwehand “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” Esther Ouwehand heeft de minister van Buitenlandse Zaken een dvd van The Cove overhandigd, zodat hij zelf de beelden kan bekijken van de dolfijnenslachtingen waar Vermeulen een einde aan probeert te maken.

De Partij voor de Dieren maakt zich ook zorgen over de bedreiging van Sea Shepherd door een Japanse militie, die vrijwilligers van Sea Shepherd letterlijk de oorlog hebben verklaard. Samen met de verdere bewapening van de Japanse walvisvloot lijkt het opkomen voor walvissen voor Sea Shepherd steeds gevaarlijker te worden. Esther Ouwehand: “Het kan niet zo zijn dat de voorstanders van de walvisjacht serieuze bedreigingen uiten en wapens ter hand nemen, en dat de Nederlandse regering niets doet om de activisten te beschermen”.

Er geldt al decennialang een verbod op de commerciële walvisvangst, die Japan echter structureel aan haar laars lapt. De Partij voor de Dieren vindt dat regeringen het walvisjachtverbod moeten handhaven en moeten optreden tegen Japan. Dat gebeurt echter niet. Regeringsleiders laten de handhaving van internationale afspraken voor de bescherming van de walvis over aan een maatschappelijke organisatie en haar vrijwillers. Regeringsleiders zouden ze op zijn minst bescherming moeten bieden aan walvisbeschermers die wel doen wat de overheden nalaten.

Inmiddels is er een email-actie opgezet om Vermeulen uit de Japanse gevangenis te helpen.

Lees hier de volledige bijdrage van Esther Ouwehand

Op 22 december heeft de Partij voor de Dieren aanvullende Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over de bedreigingen die aan het adres van Sea Shepherd zijn gedaan. Esther Ouwehand was niet tevreden met zijn antwoorden tijdens het vragenuur. De Kamervragen vind je hier.

Lees hier meer:

Vragen over een door Japan gearresteerde Sea Shepherd activist in 2010

Reactie op het voornemen van voormalig minister Eurlings om het schip van Sea Shepherd de Nederlandse vlag te ontnemen

Bijdrage tijdens het debat over de wijziging van de Zeebrievenwet

Lees hier over het behoud van de vaarvergunning van Sea Shepherd

Esther Ouwehand overhandigde de dvd ‘The Cove’ aan staatssecretaris Bleker

Gerelateerd nieuws

5.000 bomen de grond in op eerste plantdag Groeiend Verzet Bos

Op de eerste plantdag van het Groeiend Verzet Bos tegen de nieuwe natuurwet van Bleker, zijn op zaterdag 17 december 5.000...

Lees verder

Vee-industrie moet af van antibioticaverslaving

Om de antibioticaverslaving van de veehouderij te stoppen, is rigoureuze aanpassing van de veehouderijsystemen nodig. Dat h...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief