Opinie: Paddoverbod en coulance voor nert­sen­fokkers leggen hypo­crisie kabinet bloot


30 november 2008

Een verbod op de nertsenfokkerij, kan volgens ChristenUnie en CDA niet binnen 10 jaar gerealiseerd worden en zou een goudgerande saneringsregeling moeten vergen van 536 miljoen Euro. Een schijntje vergeleken bij het overeind houden van een geperverteerde financiële sector, maar voor de christelijke partijen desalniettemin een onmogelijkheid.

Terwijl het Landbouw Economisch Instituut aangeeft dat elk uitstel van het fokverbod, de regeling alleen maar duurder en onuitvoerbaarder zal maken, omdat nertsenfokkers de neiging hebben om bij een naderend verbod te investeren in uitbreiding omdat ze de sentimenten kennen die samenhangen met hun uitkoop.

In schril contrast daarmee staat de behandeling van de paddosector. Ook daar zijn kostbare investeringen gedaan, ook daar is werkgelegenheid in het geding, waardoor coulance op z´n plaats zou zijn, meer dan in het geval van de nertsenfokkers.

Paddoverkopers doen namelijk geen vlieg kwaad en dachten zich te kunnen baseren op een betrouwbare overheid, waar nertsenfokkers willens en wetens doorgingen met investeren in een sector die niet alleen ten dode opschrijft, maar ook ten dode opgeschreven is sinds het maatschappelijke en politieke draagvlak voor bont is weggesmolten.

Zo kon het gebeuren dat de nertsenhouders in het zicht van een saneringsregeling uitbreidden met 40% in de afgelopen 4 jaar en inmiddels jaarlijks 5 miljoen nertsen vergassen, vrijwel de gehele productie bedoeld voor nieuwe rijken in China en Rusland, omdat in Nederland geen weldenkend mens nog in nertsenbont gezien wil worden.

En de paddosector waarvan op geen enkele wijze de vermeende schade gedocumenteerd is, en die volgens deskundigen minder onheil aanricht dan de alcoholsector, kan standrechtelijk verboden worden per 1 december, waar de nertsenfokkers op grote consideratie van de christelijke partijen- goedertierenheid zo u wilt- kunnen rekenen.

Volkomen krom en het resultaat van de machtsarrogantie van CU en CDA gekoppeld aan de slappe knieën van de PvdA.

Pure bedilzucht die aangeeft dat persoonlijke vrijheid voor dit kabinet wel geldt voor nertsenfokkers, maar niet voor paddogebruikers.

In vergelijkbare gevallen wordt met twee maten gemeten. Onbegrijpelijk dat de politiek met dergelijke hypocrisie denkt te blijven wegkomen, in een land waar de burgers de bontfokkerij in overgrote meerderheid afwijzen en tolerant willen staan ten opzichte van een vrije keuze op het gebied van softdrugs.

De kloof tussen politiek en burgers wordt weer verder vergroot met een verbod op paddo’s en voortzetting van de bontfokkerij.

Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer

Gerelateerd nieuws

Enorm succes in waterschappen

De Partij voor de Dieren heeft bij de waterschapsverkiezingen een geweldig resultaat behaald. In de zes waterschappen waar we...

Lees verder

Esther Ouwehand op werkbezoek in Dordrecht en Gouda

Den Haag, 4 december 2008 – Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren bezoekt op vrijdag 5 december Stadsb...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief