Ouwehand: stop de veiling van paarden failliete zorg­boer­derij


24 januari 2014

Esther Ouwehand heeft staatssecretaris Dijksma gevraagdte zorgen voor goede opvang voor de paarden van de zorgboerderij Tara-manda in Nuth (Limburg). Na miljoenenfraude met zorggelden is de boerderij failliet. De curator heeft daarom een veiling georganiseerd waarbij de hele boedel van Tara-manda wordt verkocht. Ook de dieren zullen worden geveild alsof het spullen zijn. De paarden dreigen zo de dupe te worden van impulsaankopen of zelfs te eindigen bij de slacht. Ouwehand wil dat de veiling wordt afgeblazen en dat de paarden een zorgvuldig worden herplaatst.

Als de staatssecretaris niet ingrijpt, zullen 28 paarden aankomende dinsdag worden geveild. Van een zorgvuldig aankoopproces is geen sprake, en de kans op impulsaankopen is groot –met alle gevolgen van dien. Gelet op de prijzen op de paardenmarkt is het bovendien zeer wel denkbaar dat veel van de dieren voor een prikkie in de handen van handelaren belanden die de paarden met winst doorverkopen aan de slacht. Het startbod op de veilingwebsite is voor sommige paarden slechts 150 euro, terwijl de slachtprijs voor paarden rond de 400 euro ligt.

De Partij voor de Dieren vindt dat dieren niet de dupe mogen worden van faillissementen. Esther Ouwehand roept de staatssecretaris daarom op de veiling stop te zetten en te zorgen dat de paarden op een geschikte plek terechtkomen, bijvoorbeeld door samen te werken met Stichting Paard in Nood. Ouwehand wil ook weten of de inspecteurs van de NVWA de verzorging en het welzijn van de dieren de afgelopen maanden al gecontroleerd hebben en hoe zij betrokken zijn bij het besluit de dieren te veilen.

Stichting Paard in Nood heeft met Piepvandaag een inzamelactie opgezet om de paarden te redden van de slacht. Zij proberen zoveel mogelijk paarden een goed onderkomen te geven. Iedereen kan hieraan een bijdrage leveren en/of zelf een bedrag overmaken naar Paard in Nood.

Esther Ouwehand: “Een dier is geen koelkast of wasmachine dat je na een faillissement even op een online veiling zet. Deze paarden zijn geen spullen, maar levende wezens die recht hebben op zorgvuldige herplaatsing bij een nieuwe eigenaar die goed voor ze zal zorgen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: "geen verdere machtsoverdracht Brussel zonder referendum"

Klik hier voor de bijdrage van Marianne Thieme aan het debat Burgerforum EU De Partij voor de Dieren heeft grote waardering ...

Lees verder

Na motie Thieme controle diertransporten eindelijk weer in overheidshanden

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer gisteren laten weten dat zij het toezicht- en controlesy...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief