Opnieuw wantoe­standen bij dier­transport naar Zuid-Europa aan het licht gebracht: 69 varkens en biggen stierven tijdens transport


4 oktober 2005

Opnieuw is een dierentransport naar Zuid-Europa uitgelopen op een regelrechte ramp. 69 varkens en biggen stierven eind juli tijdens een transport vanuit Nederland (Brabant) naar Italie.

Op 28 juli 2005, tussen 10.00 en 15.00 uur vertrekt een veewagen met varkens en biggen vanuit Best in Brabant naar Pagani in Zuid Italie. Na een zeer warme dag (40oC) in Italie wordt de wagen op 29 juli, ’s avonds laat in de buurt van Rome opgemerkt door onderzoekers van de Duitse organisatie Animals Angels. De dieren zijn dan al minstens 33 uur onafgebroken onderweg, 9 uur meer dan toegestaan. Op verzoek van de onderzoekers houdt de Italiaanse politie de wagen aan voor controle. De wagen blijkt overvol: binnen zijn 70 varkens. De dieren staan op elkaar en zijn zichtbaar uitgeput. De stank is enorm. Wanneer de dieren een eind verderop worden uitgeladen blijken er 40 dood te zijn. Twee andere zijn er zo slecht aan toe dat ze ter plekke worden geslacht. Volgens een Italiaanse veearts vertonen de dieren geen tekenen van ziekte, verstikking en hitte-shock zijn volgens hem de doodsoorzaak. De chauffeur verklaart bovendien dat eerder tijdens dit transport bij het lossen van biggen 27 dode biggen werden aangetroffen. In totaal hebben 69 dieren dit transport niet overleefd.

Tijdens dit transport werden de Europese regels voor het transport van dieren maar liefst 6 maal overtreden: de dieren werd ernstig leed berokkend, de maximale rijtijd werd met minstens 9 uur overschreden, de veewagen was overbeladen en water en voer waren niet aan boord. Tijdens de controle legde de Italiaanse politie aan de chauffeur 5 boetes van elk 3098 euro op voor verschillende overtredingen.

Bovendien bleek het routeplan, dat elke veevervoerder voor vertrek moet overleggen, ondeugdelijk: de reisduur werd geschat op 22 uur voor een afstand van 1800 kilometer, waarbij tijdens twee tussenstops biggen gelost zouden worden. In het plan werd geen halteplaats voor de na 24 uur rijden verplichte rust aangegeven. De Nederlandse Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) had deze overtreding kunnen en moeten voorkomen door dit onrealistische en ondeugdelijke routeplan af te keuren. De dienst heeft het routeplan echter zonder opmerkingen geaccepteerd.

De controle van de Nederlandse veewagen en het uitladen van de overlevende en dode dieren werd uitgebreid op video vastgelegd door de onderzoekers van Animal Angels. Op www.ciwf.nl zijn (schokkende!) fragmenten te bekijken.

Bron: Compassion in World Farming Nederland

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief