Opnieuw under­co­ver­beelden uit BPRC


7 september 2018

Opnieuw zijn er schokkende undercoverbeelden naar buiten gekomen vanuit het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Kamerlid Frank Wassenberg heeft met Kamervragen onmiddellijk opheldering geëist van de minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

“De schokkende undercoverbeelden van zingende en grappende dierenverzorgers naast apen die ernstig lijden, laten zien dat het BPRC de allerlaatste plek is waar apen thuishoren”, zegt Kamerlid Wassenberg. “Dit is volstrekt onverantwoordelijk en ontoelaatbaar gedrag. Wat de Partij voor de Dieren betreft is er maar één antwoord: het BPRC moet zo snel mogelijk dicht.”

Naast de dansende medewerkers is in de beelden van de Britse organisatie Animal Defenders International te zien hoe apen reageren op injecties en het tatoeëren van een nummer op de borst. Zieke dieren worden aan hun lot overgelaten of afgemaakt voor de ogen van hun soortgenoten.

Vorig jaar werd 317 apen gebruikt voor dierproeven, 137 daarvan overleefden de gruwelijke experimenten niet. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. “Momenteel krijgt het BPRC jaarlijks nog 10 miljoen euro subsidie van de overheid. Dat geld moet juist geïnvesteerd worden in onderzoek zónder proefdieren, daar is iedereen bij gebaat”, besluit Wassenberg. Lees hier de Kamervragen

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief