PvdD en Fauna­be­scherming openen Kroon­domein op dag van sluiting


11 september 2018

Kroondomein Het Loo blijft tijdens de wintermaanden gesloten, als het aan het kabinet ligt. De minister negeert daarmee de opdracht van de Tweede Kamer dat het natuurgebied het hele jaar moet worden opengesteld voor publiek. De Partij voor de Dieren en de Faunabescherming gaan zaterdag 15 september de wens van de volksvertegenwoordiging alsnog ten uitvoer brengen met een symbolische opening op de voorgenomen dag van sluiting.

Op 3 april van dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin de regering wordt verzocht Kroondomein het Loo het hele jaar, in zijn geheel, open te stellen voor bezoekers. Het kabinet heeft echter besloten de motie niet uit te voeren. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwijst naar de “beheersbevoegdheid van de Koning” die zelf een beslissing zou moeten nemen over het al dan niet openstellen. Dit betekent dat het Koninklijk jachtgezelschap door kan gaan met de jacht op edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons van 15 september tot 25 december 2018, buiten het zicht van het publiek en daarmee zonder sociale controle.

Kamerlid Femke Merel van Kooten: “De minister schuift achteloos de wil van de meerderheid van de Kamer terzijde door het Kroondomein gesloten te houden voor publiek, zodat de Koninklijke familie zonder pottenkijkers en louter voor het plezier de achterhaalde jachttraditie kan voortzetten. Daarom zullen de Partij voor de Dieren en de Faunabescherming het Kroondomein alsnog feestelijk openen met aansluitend een wandeling door dit prachtige natuurgebied.”

De Nederlandse Staat betaalt ieder jaar honderdduizenden euro’s aan publieke middelen voor het onderhoud van het landgoed en instandhouding van het Koninklijk jachtdepartement, terwijl 72 procent van de Nederlanders tegen de hobbyjacht is. Ook krijgt het landgoed openstellingssubsidie, een voorrecht normaal voorbehouden aan natuurgebieden die 358 dagen per jaar geopend zijn voor publiek. De Partij voor de Dieren wil dat dit geld in de bescherming van de natuur van het Kroondomein gestoken wordt, niet in jachtprivileges.

Details opening
Op zaterdag 15 september om 15:30 uur wordt een brief aan de Koning voorgedragen, gevolgd door het strijdlied “In naam van Oranje, doe open dat bos”. Vervolgens verricht Kamerlid Femke Merel van Kooten een symbolische openingshandeling. Verzamelen op het parkeerterrein aan de Wieselseweg in Wiesel.

Gerelateerd nieuws

Opnieuw undercoverbeelden uit BPRC

Opnieuw zijn er schokkende undercoverbeelden naar buiten gekomen vanuit het apentestcentrum BPRC in Rijswijk. Kamerlid Frank ...

Lees verder

Kamerleden PvdD in gesprek met Dalai Lama over klimaatverandering

Kamerleden Esther Ouwehand en Lammert van Raan vertegenwoordigden vandaag de Partij voor de Dieren tijdens een bezoek aan de ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief