Bij-scholing Wage­ningen


21 april 2012

De Partij voor de Dieren heeft zaterdag 21 april de campus van Wageningen Universiteit & Research (WUR) omgetoverd tot een bijenreservaat. Esther Ouwehand zaaide bloemen, plaatste bloeiende struiken en hing bijenhotels op, samen met partijgenoten. Zo is de campus veranderd in een aantrekkelijker leefomgeving voor bijen. In een open brief die zij daar achterliet roept zij Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de WUR, op om het door internationale wetenschappers algemeen erkende verband tussen landbouwgif en bijensterfte niet langer te ontkennen.

2012 is het Jaar van de Bij. Een derde van al het voedsel in de wereld is in meer of mindere mate afhankelijk van bestuiving door dieren, en in 80 procent van de gevallen vindt die bestuiving plaats door bijen. Ook in de vrije natuur zijn bijna alle planten afhankelijk van bestuivers als de bij. Toch loopt de bij - en daarmee de mens - gevaar: al enkele jaren is de bijensterfte schrikbarend hoog.

Verscheidene onderzoeken van internationaal gerenommeerde wetenschappers tonen aan dat er verband is tussen neonicotinoïden en bijensterfte. Neonicotinoïden vormen een zeer giftig bestrijdingsmiddel, waarin plantenzaden worden ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Hoewel overal in de wereld vooraanstaande wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van dit gif voor de bij, menen de onderzoekers van de WUR dat een verbod op neonicotinoïden niet nodig is.

Esther Ouwehand roept Dijkhuizen daarom op om het voorzorgsbeginsel toe te passen. Ouwehand: "Er staan ons enorme gevolgen te wachten als de bij uitsterft. We kunnen het ons niet veroorloven belangrijke oorzaken van de bijensterfte over het hoofd te zien. Er staat zoveel op het spel, dat het voorzorgsbeginsel zou moeten gelden. Ook, of misschien wel juist, in Wageningen."

De Partij voor de Dieren ondersteunt hiermee tevens de nationale campagne 'Bijen houden van biologisch', die dit weekend van start gaat. Tijdens deze campagne worden 400.000 zakjes bloemenzaad verspreid, goed voor evenveel vierkante meters bloemen. De campagne is opgezet door Nature & More, Bionext, De Bijenstichting en De Bolster in het kader van het Jaar van de Bij 2012.

Lees hier de open brief van Esther Ouwehand aan Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit & Research.

Beluister hier het item van Vroege Vogels over de 'Bij-scholingsactie'.

Meer filmpjes zijn te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=r7wVHVXAErw, https://www.youtube.com/watch?v=u3IvUaHSGwM en https://www.youtube.com/watch?v=K__flaNuUwM

Gerelateerd nieuws

Vuurwerk in parlement

Op initiatief van de Partij voor de Dieren buigt de Tweede Kamer zich vandaag over de gevolgen van vuurwerk in Nederland. T...

Lees verder

Ontgroening kabinetsbeleid moet teruggedraaid

De Partij voor de Dieren roept alle fracties in de Kamer op maatregelen die mank gaan aan mededogen en duurzaamheid contro...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief