Noord-Holland onder­zoekt weide­vogels over de grens


6 juli 2009

Haarlem 6 juli 2009. De provincie gaat onderzoek doen naar de sterfte van ‘onze’ weidevogels in Zuid-Europa en westelijk Afrika. Provinciale Staten besloot hiertoe na een motie van de Partij voor de Dieren tijdens de behandeling van de Weidevogelvisie eerder deze week.

De Partij voor de Dieren overtuigde alle andere partijen met gegevens van het Kenniscentrum Weidevogels. Experts melden hoge sterfte van weidevogels in het zuiden van Europa door de plezierjacht en in westelijk Afrika vanwege schadebestrijding.

Terwijl de provincie Noord-Holland miljoenen investeert in weidevogelgebieden om de dieren een kans te geven zich voort te planten en hun jongen vliegvlug te krijgen, worden deze vogels over de grens ernstig bedreigd.

De Partij voor de Dieren, daarin gesteund door de andere partijen, roept de provincie op te onderzoeken wat in Zuid-Europa en Afrika kan worden gedaan om hier tot een grotere populatie weidevogels te komen. De partij wijst erop dat het vreemd is dat wij hier ganzen willen verjagen en ombrengen omdat zij schade aan onze landbouw berokkenen, maar niet inzien dat ‘onze’ weidevogels bijvoorbeeld het ontkiemende rijst opeten, waarvan de Afrikaanse bevolking afhankelijk is. Een oplossing waarbij Noord-Holland de schade voor haar rekening neemt die ‘onze’ weidevogels elders veroorzaken, sluit de Partij voor de Dieren niet op voorhand uit, zo bleek uit haar toespraak. Die investering zou wel eens meer kunnen opleveren dan de investeringen in provinciale weidevogelgebieden.

Bijna alle partijen zetten hun handtekening onder de motie. Experts zijn enthousiast over het besluit van Noord-Holland. Zij verwachten dat de uitkomst van het onderzoek internationaal van significante betekenis zal zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief