Kamer wil Europees verbod verrijkte kooi


3 juli 2009

Den Haag 3 juli 2009- De motie van de Partij voor de Dieren om een Europees verbod op de verrijkte kooi in te voeren kreeg donderdagavond de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De verrijkte kooi is een legbatterij ‘met een behangetje’ en daarom wil de Partij voor de Dieren dat deze dieronvriendelijke huisvesting niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa verboden wordt. Bij de laatste stemmingen voor het zomerreces bleek dat de Tweede Kamer daarachter staat.

Ruim 20 van de 42 miljoen kippen in Nederland leven op dit moment in legbatterijen. Dit betekent dat ze minder dan 1 A4tje ruimte per kip hebben. Met ingang van 2012 is de traditionele legbatterij niet langer toegestaan in Europa. Om dit verbod min of meer te kunnen omzeilen, is de verrijkte kooi bedacht: een gewone legbatterij, maar dan met zogenaamde 'kooiverrijking' zoals een zitstokje voor de kippen. Dat levert in de praktijk nauwelijks welzijnsverbeteringen op. Dankzij eerdere moties van Marianne Thieme en Esther Ouwehand wordt de verrijkte kooi in Nederland met ingang van 2017 verboden.

Nu ook de motie voor een Europees verbod op de verrijkte kooi is aangenomen, zal minister Verburg haar Europese landbouwcollega’s ervan moeten gaan overtuigen deze variant van de legbatterij in heel Europa uit te bannen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief