Nee tegen de Blan­ken­burg­tunnel


23 november 2013

De Tweede Kamer voert komende maandag een debat over de komst van de Blankenburgtunnel. Ondanks een opstapeling van feiten die aantonen de Blankenburgtunnel een geldverspillend project is dat de natuur en de leefomgeving van mens en dier aantast, blijven coalitiepartijen PvdA en VVD vasthouden aan dit plan. De Partij voor de Dieren is fel tegen de komst van de Blankenburgtunnel en protesteert er met natuur- en milieuorganisaties al jaren tegen.

De komst van de Blankenburgtunnel is achterhaald en onnodig. De groei van het autoverkeer stagneert al sinds 2005, dus drie jaar vóór de economische crisis. Nederland gooit met dit project 1,1 miljard euro over de balk.

Het kabinet gaat met de keuze voor de Blankenburgtunnel voorbij aan de belangen van natuur, milieu en burgers van deze en de komende generaties. Het unieke landschap van Midden-Delfland en de groene long voor twee miljoen inwoners van de regio’s Rotterdam, Den Haag en omstreken wordt onherstelbaar beschadigd. De zesbaansweg zorgt voor verslechtering van de luchtkwaliteit en meer geluidsoverlast, waardoor de leefbaarheid sterk afneemt.

De Partij voor de Dieren wijst vanaf het moment dat het plan op tafel ligt op het gebrek aan nut en noodzaak. Zo diende de partij moties in die de regering oproepen af te zien van de Blankenburgverbinding en voerde ze een fel betoog tijdens het schriftelijk overleg.

Tijdens het debat over de kabinetsbegroting heeft Marianne Thieme de Kamer opnieuw opgeroepen de Blankenburgtunnel niet aan te leggen en om in plaats daarvan het geld te besteden in het kostbaarste wat we hebben: de natuur.

De Partij voor de Dieren wil dat de regering niet langer inzet op asfaltering van het groende gebied in Midden-Delfland, maar inzet op verdere vermindering van het autoverkeer door bijvoorbeeld openbaar vervoer en thuiswerken te stimuleren en door het goederenvervoer over water meer te benutten.

Esther Ouwehand: “De regering kan het zich niet veroorloven om 1, 1 miljard uit te geven aan nutteloos asfalt. De schade die het plan toebrengt aan de leefomgeving van bewoners, hun kinderen en de natuur is onherstelbaar. Ik hoop dat de Kamer maandag voldoende is wakker geschud om dat eindelijk in te zien.”

In de aanloop naar het beslissende debat dat aanstaande maandag plaatsvindt, is Natuurmonumenten een Twitteractie gestart om de Kamer wakker te schudden. U kunt hier meedoen.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme in debat over toekomst landbouw en voedsel

Marianne Thieme debatteert 21 november met journalist Wouter van Dieren en Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO Noord, over he...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil importverbod angorawol

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld waarin ze de regering oproept zich sterk te maken voor een importverbod op wol afko...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief