Partij voor de Dieren wil import­verbod angorawol


25 november 2013

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld waarin ze de regering oproept zich sterk te maken voor een importverbod op wol afkomstig van angorakonijnen. Dierenrechtenorganisatie PETA heeft nieuwe beelden onthuld van de angorawolproductie in China waarop te zien is dat konijnen worden ontdaan van hun vacht terwijl ze schreeuwen van pijn. De Partij voor de Dieren zet zich in voor een importverbod op producten waar dierenleed achter schuil gaat. Zo lang er nog geen verbod is, wil de Partij voor de Dieren een verplichte etikettering van dierlijke producten zodat consumenten weten waar de producten vandaan komen.


Bron: PETA Nederland
De videobeelden zijn gemaakt in China waar 90 procent van wereld angorawolproductie vandaan komt. De beelden tonen medewerkers die op gewelddadige wijze de vacht van het lijf van konijnen trekken terwijl de dieren schreeuwen van de pijn. Nadat de vacht eraf is getrokken, worden deze dieren achtergelaten in hun kleine, vieze kooien waar ze in shock, bewegingloos blijven liggen. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, worden de dieren geslacht en van hun huid ontdaan.

Konijnen waarvan de vacht wordt afgeknipt of geschoren lijden eveneens ernstig. Tijdens het knippen worden de voor- en achterpoten strak aan elkaar gebonden – een verschrikkelijke ervaring voor een prooidier – waarbij het onvermijdelijk is dat de scherpe gereedschappen de konijnen verwonden terwijl ze wanhopig tegenspartelen om te ontsnappen. Alle konijnen brengen hun eenzame leven door in kleine, draadstalen kooien die hun gevoelige poten beschadigen. Ze hebben geen goede ondergrond of plek om te slapen en ze missen het noodzakelijke gezelschap van andere konijnen.

De meeste angorawol in de wereld komt uit China, waar geen straf staat op dierenmishandeling op konijnenfokkerijen en waar geen regels gelden voor de verzorging van dieren.

Marianne Thieme: “Het is onacceptabel dat er in Nederland producten worden verkocht afkomstig van de angorakonijnen. Ik wil dat de regering per direct maatregelen neemt. Zolang er nog geen importverbod is, moet angorawol verplicht geëtiketteerd worden. Zo weten mensen tenminste of er dierenleed schuil gaat achter de truien en vesten die ze deze winter kopen.”

U kunt het filmpje hier bekijken. Let op: Schokkende beelden, niet geschikt voor kinderen!

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief