Marianne Thieme in debat over toekomst landbouw en voedsel


20 november 2013

Marianne Thieme debatteert 21 november met journalist Wouter van Dieren en Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO Noord, over het groeiende verschil in visie op landbouw en voedsel. De discussie vindt plaats in het Forum Images in Groningen. Het publiek debatteert mee over hoe we in de toekomst ons eten zouden moeten produceren.

Marianne Thieme: “ Wanneer ons consumptiepatroon wereldwijd zou worden overgenomen, hebben we vier aardbollen nodig. Zegt Daan van Doorn die de toekomst van de veehouderij onderzocht. En vervolgens: “om de wereld te kunnen voeden zijn megastallen nodig, een verdere intensivering van de landbouw”. Dat betoog krijgt navolging bij vertegenwoordigers van Rabobank en Wageningen Universiteit, zoals Fresco en Dijkhuizen. Meer vlees, vis, melk, eieren om de wereld te voeden, en daarom grotere stallen, meer van hetzelfde. Nederland bouwt megastallen in de Oekraïne en exporteert varkens naar China.

Alleen drastische vermindering van het aantal dieren in Nederland vormt een oplossing. We kunnen in een kwetsbaar landje niet produceren voor 70% export, we moeten produceren voor de regio, hoogkwalitatief en tegen fatsoenlijke prijzen.”

Marianne Thieme schreef in het Dagblad van het Noorden van dinsdag 19 november alvast een opiniestuk over dit thema.

Hier vindt u meer informatie over het debat.

Gerelateerd nieuws

Deelnemers Groeiend Verzet bezoeken vrijgekochte natuur in Daarle

Afgelopen zondag 10 november bezochten honderd deelnemers van de campagne Groeiend Verzet samen met de Partij voor de Dieren ...

Lees verder

Nee tegen de Blankenburgtunnel

De Tweede Kamer voert komende maandag een debat over de komst van de Blankenburgtunnel. Ondanks een opstapeling van feiten di...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief