Nederland moet Noors voorbeeld volgen in paling­vangst­verbod


15 juli 2009

Den Haag, 15 juli 2009 – Het door minister Verburg aangekondigde vangstverbod voor paling van drie maanden per jaar is onvoldoende om de soort voor uitsterven te kunnen behoeden. De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Ierland en Noorwegen, die beide een totaal vangstverbod hebben afgekondigd.

De paling staat op de rand van uitsterven. De afgelopen twintig jaar is de stand met maar liefst 99% teruggelopen. Wetenschappers waarschuwen al meer dan 10 jaar voor de nu aangebroken palingcrisis. Omdat al die tijd niet is ingegrepen, gaat het volgens visdeskundigen zelfs na het instellen van een totaal vangstverbod nu nog 60 tot 200 jaar duren voordat de populatie terug is op een gezond niveau.

Ondanks een oproep van de Europese Commissie aan haar lidstaten om mee te werken aan het herstel van de paling, zwichten veel regeringen voor de druk van hun visserijsector. De maatregelen van Ierland en Noorwegen zijn daarom opmerkelijk en verdienen wat de Partij voor de Dieren betreft ruime navolging. Esther Ouwehand: “Als zelfs een uitgesproken visserijnatie als Noorwegen een algeheel vangstverbod op de paling instelt, weet je dat het menens is met die dreigende uitsterving. Nederland kan daar niet bij achterblijven.”

Tot ontsteltenis van mariene wetenschappers hebben het Nederlandse kabinet en een ruime meerderheid van de Tweede Kamer eerder –tegen de onafhankelijke adviezen in- geweigerd vangstbeperkende maatregelen te treffen. Nu het kabinet is teruggefloten door Europa heeft minister Verburg alsnog een vangstverbod van drie maanden per jaar aangekondigd.

De Partij voor de Dieren vraagt zich af op welke termijn de minister het herstel van de palingstand met de door haar aangekondigde maatregelen denkt te realiseren en heeft Kamervragen gesteld over het besluit. De partij dringt aan op navolging van het Noorse en Ierse voorbeeld en pleit voor een algeheel vangstverbod en een sanering van de volledige palingvloot.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief