Marianne Thieme stelt Kamer­vragen over bereiding van beschermde houtsnip in De Wereld Draait Door


22 november 2012

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de bereiding van beschermde houtsnippen in de uitzending van De Wereld Draait Door d.d. 20 november. Na eerdere uitzending van de bereiding van kikkerbillen maakt de redactie van DWDD duidelijk met haar ‘culinaire rubriek’ op zoek te zijn naar provocatie.

De koks Robert Kranenborg en Philippe Vanheule maakten in de uitzending 'Bécasse à la Presse' klaar. Terwijl het vangen en bejagen van houtsnippen in Nederland verboden is omdat houtsnippen beschermde vogels zijn, ging het programma volledig voorbij aan dit feit. De publieke omroep zet met het item openlijk aan tot illegale jacht door het eten van houtsnippen aan te prijzen en te promoten, door Nederlandse restaurants aan te moedigen houtsnippen vaker te serveren en door te beweren dat “jagers die een eigen jachtterrein hebben mogen ze schieten of weggeven” terwijl het doden van houtsnippen in Nederland bij wet verboden is. Van Kranenborg komt in de uitzending er ook openlijk voor uit dat hij meerdere malen illegaal houtsnippen heeft verkregen en bereid. Dat maakt ook zijn verklaringen over de legale verkrijging van de nu verorberde houtsnip minder geloofwaardig.

Artikel 9 van de Flora- en faunawet verbiedt het doden van beschermde inheemse diersoorten. Op het overtreden van artikel 9 staat ingevolge artikel 6 van de Wet economische delicten een maximumstraf van zes maanden hechtenis, taakstraf of een geldboete van € 18.500,- , zie antwoorden op eerdere kamervragen.

Gerelateerd nieuws

Motie voor stop Europese subsidie megastallen

Esther Ouwehand heeft vandaag in de Tweede Kamer een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de massale subsidiëring va...

Lees verder

Kamer: 'Géén Europese subsidie voor megastallen'

Vandaag is in de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die de regering verzoekt zich in Europa in te...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief