Motie van wantrouwen over Q-koorts­beleid kabinet


5 juli 2012

De Partij voor de Dieren heeft het vertrouwen opgezegd in de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vanwege de manier waarop de rijksoverheid met de Q-koortsuitbraak is omgegaan.

Q-koorts heeft in Nederland veel slachtoffers gemaakt, zowel onder mensen als onder dieren. Tenminste 25 mensen zijn overleden en tienduizenden anderen raakten besmet. Naar schatting honderden werden chronisch ziek. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood.

Thieme diende de motie van wantrouwen in vanwege de uitkomsten van de rapporten van Nationale Ombudsman, de commissie Van dijk en de feiten die het TV programma Nieuwsuur de afgelopen weken boven tafel heeft weten te krijgen. Marianne Thieme: “De rapporten en de feiten die Nieuwsuur de afgelopen weken boven tafel heeft weten te krijgen, laten zien dat de overheid verwijtbaar heeft gehandeld en verantwoordelijk is voor de slachtoffers onder mens en dier”. Zo had, als het kabinet eerder had bekendgemaakt waar de bedrijven met Q-koorts zich bevonden, veel leed voorkomen kunnen worden.

In een motie vroeg ze excuses van het kabinet omdat de maatregelen te laat kwamen en de bewindspersonen destijds niet op de risico’s hebben gewezen. Daardoor bleven nietsvermoedende burgers wandelen en fietsen in Noord-Brabant in gebieden waar ze Q-koorts konden oplopen.

Ook heeft de Partij voor de Dieren, samen met de PvdA, om een parlementaire enquête gevraagd om de onderste steen boven te krijgen. Marianne Thieme: “Het kabinet blijft maar volhouden dat juist gehandeld is ten tijde van de q-koorts besmetting, dat zij niet anders had gekund. Dat vind ik schokkend. Een falende overheid die consequent weigert haar eigen fouten te erkennen, vind ik onacceptabel.”

Al sinds de uitbraak van de Q-koorts maakt de Partij voor de Dieren zich sterk voor de slachtoffers. Thieme pleitte destijds onder meer voor een fok- en transportverbod en heeft een motie ingediend om de slachtoffers te compenseren.

Lees hier Thieme’s bijdrage.

Gerelateerd nieuws

Einde aan bontfok in Nederland

Het verbod op de nertsenhouderij was maandag onderwerp van gesprek in zowel de Tweede Kamer als daarbuiten. Binnen besprak...

Lees verder

Huisdierenhandel aan banden

Een verbod op het houden van roofvogels, kangoeroes, krokodillen en andere (wilde) dieren is een stap dichterbij. De Tweed...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief