Huis­die­ren­handel aan banden


6 juli 2012

Een verbod op het houden van roofvogels, kangoeroes, krokodillen en andere (wilde) dieren is een stap dichterbij. De Tweede Kamer nam gisteren een motie aan van Esther Ouwehand die vraagt om een beperkte positieflijst voor alle dieren, volgens strenge criteria. Ook haar verzoek om het aantal plaatsen te beperken waar dieren mogen worden verkocht, werd door staatssecretaris Bleker positief ontvangen. Een goede stap in de richting van een verbod op de verkoop van dieren op veilingsites zoals Marktplaats.

Een positieflijst is een lijst waarop dieren staan die je mag houden als huisdier – en dieren die er niet op staan dus niet. Zo’n lijst is belangrijk, omdat mensen nu vrijwel alle dieren mogen houden die ze willen, ook als die dieren helemaal niet geschikt zijn voor een leven in een Nederlandse huiskamer of achtertuin. Denk aan ooievaars, uilen, eekhoorns, wasbeertjes, wallabi’s, stokstaartjes en wurgslangen. Het houden van deze dieren als huisdier gaat vaak gepaard met veel dierenleed, maar brengt ook risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en de inheemse flora en fauna.

Hoewel er al jaren wordt gesproken over de noodzaak van een positieflijst, is die nog altijd niet tot stand gebracht. Staatssecretaris Bleker werkt nu wel aan een lijst voor zoogdieren, maar dat is onvoldoende, vindt de Partij voor de Dieren. De lijst moet ook gelden voor vogels en reptielen, en we willen dat er strenge criteria worden gehanteerd waarbij het belang van het dier voorop staat. Esther Ouwehand diende daarom een motie in die vraagt om een positieflijst voor alle dieren. De motie zegt verder dat domesticatie en de natuurlijke behoeften van het dier centraal moeten staan, en dat het voorzorgsbeginsel moet worden gehanteerd: bij twijfel komt een dier niet op de lijst. De motie werd gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, SP, CDA, GL, CU en SGP.

Een andere motie, die de regering vraagt beperkingen te stellen aan plaatsen waar dieren mogen worden verkocht, werd eveneens door staatssecretaris Bleker omarmd, maar opmerkelijk genoeg niet door een meerderheid van de Tweede Kamer. Onder andere GroenLinks en D66 stemden tegen. Hoewel de motie verworpen is, de toezegging van de staatssecretaris van landbouw om met het verzoek aan de slag te gaan een belangrijk stap in de richting van een verbod op de ongelimiteerde handel in dieren. De regering is het eens met de Partij voor de Dieren dat je op plekken waar een groot risico is op impulsaankopen en illegale handel geen dieren te koop zou moeten aanbieden. Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er dan ook een verbod op de verkoop van dieren op internet en in tuincentra.

Esther Ouwehand is blij met de groeiende steun voor haar moties: “Iedereen met gezond verstand begrijpt dat een ooievaar niet in een kooitje hoort, en dat een kangoeroe geen huisdier is. De Partij voor de Dieren is de enige partij die zich actief inzet voor regels die daar een eind aan maken. Onze inzet in Den Haag kreeg de afgelopen tijd gelukkig steun door acties zoals die van Jeanette Zwiers, die zich inzette voor een ooievaar die op Marktplaats was beland, en de daaropvolgende petitie van het radioprogramma Vroege Vogels. Een meerderheid van de Kamer realiseert zich inmiddels dat er paal en perk moet worden gesteld aan de huisdierenhandel. Er is nu een Kamermeerderheid voor een beperkte positieflijst voor alle dieren. En stond de Partij voor de Dieren in 2009 nog alleen in haar pleidooi voor een verbod op de handel in dieren op internet, nu hebben we steun van de PvdA, SP, ChristenUnie en SGP –en dus zelfs van Henk Bleker.”

Gerelateerd nieuws

Motie van wantrouwen over Q-koortsbeleid kabinet

De Partij voor de Dieren heeft het vertrouwen opgezegd in de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssec...

Lees verder

Vanaf 2015 mogen de kippen hun snavel helemaal houden

Pluimveehouders in Nederland moeten met ingang van 2015 tóch het verbod op snavelkappen naleven. Een meerderheid van de Tw...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief