Einde aan bontfok in Nederland


2 juli 2012

Het verbod op de nertsenhouderij was maandag onderwerp van gesprek in zowel de Tweede Kamer als daarbuiten. Binnen bespraken Kamerleden de aanpassingen op het wetsvoorstel van oud-Kamerleden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA). Buiten benadrukte stichting Bont voor Dieren het belang van het verbod met een ludieke actie bij de hofvijver. Kamerlid Esther Ouwehand liet van zich horen op beide locaties.

Nederland behoort met 10 miljoen nertsen op bijna 170 fokkerijen tot de grootste bontfokkers ter wereld. Na China en Denemarken telt Nederland de meeste pelsdieren. Elk jaar worden miljoenen nertsen vergast en de huiden vervolgens geëxporteerd. De Partij voor de Dieren heeft zich sinds haar oprichting onvermoeibaar ingezet voor een verbod.

Wanneer het aangepaste initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen, is dat het langverwachte einde van het fokken en doden van nertsen in Nederland. Volgens de wet hebben nertsenfokkers nog tot 2024 de tijd om hun bedrijfsvoering af te bouwen. De wet was eerder al aangenomen door de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer ontstond discussie over de overgangsregeling. De wet is daarom uitgebreid met een sloopregeling en een fiscale tegemoetkoming voor bepaalde ondernemers.

Esther Ouwehand: “Nertsenfokkers verdienen miljoenen aan het afstropen van het vel van weerloze dieren die een ellendig leven hebben gehad in draadstalen kooitjes. Negentig procent van de Nederlanders vindt de nertsenfokkerij niks, het wordt tijd dat er naar hen wordt geluisterd.”

De Tweede Kamer stemt deze week over de wet. De verwachting is dat het wordt aangenomen. Daarna zal de Eerste Kamer zich buigen over het aangepaste voorstel. Ook daar tekent zich nu een meerderheid af: alleen CDA, SGP, ChristenUnie en VVD zijn tegen.

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand protesteert tegen Rijnlandroute

Op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over de aanleg van de snelweg tussen Voorschoten en Leiden plant het Leidse Tweede K...

Lees verder

Motie van wantrouwen over Q-koortsbeleid kabinet

De Partij voor de Dieren heeft het vertrouwen opgezegd in de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssec...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief