Motie PvdD aange­nomen: Kamer wil verbod op levend aanhangen van gevogelte aan slachtlijn


18 februari 2014

Op initiatief van de Partij voor de Dieren komt er een einde aan het levend ophangen van kippen en ander gevogelte aan de slachtlijn. Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, SP, D66, GroenLinks, PVV en 50+ steunde de motie.

In Nederland worden ieder jaar ruim 450 miljoen kippen en eenden geslacht. In een groot deel van de slachterijen in Nederland worden de dieren levend ondersteboven aan haken geslagen en vervolgens verdoofd met een elektrische schok direct op de kop of met de omstreden waterbadmethode. Het aanhangen van de dieren is wreed: het veroorzaakt angst en stress en is zeer pijnlijk door botbreuken en spierscheuren.

Meer dan 200 miljoen kippen en eenden worden nog steeds door middel van de omstreden waterbadmethode geslacht. Bij deze ‘verdovingsmethode’ worden kippen en eenden, levend aan haken geslagen, door een waterbad gesleurd en - vaak nog bij hun volle bewustzijn – gedood door een roterend mes, of ze verdrinken in het gloeiendhete plukbad.

Een bestaand alternatief voor het aanhangen van gevogelte is het verdoven met CO2 in gaskamers.

Marianne Thieme: “Het slachtproces gaat voor dieren altijd gepaard met angst, pijn en stress. Het ophangen van kippen en andere vogels is een wrede slachtmethode waarvan de Kamer nu zegt dat daar een einde aan moet komen. De staatssecretaris van Economische Zaken wilde deze methode alleen in Europa ter discussie stellen. De Kamer vindt dit onvoldoende en sprak zich vandaag duidelijk uit voor een nationaal verbod.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: strengere aanpak broodfokkers noodzakelijk

Esther Ouwehand riep staatssecretaris Dijksma deze week naar de Tweede Kamer en drong bij haar aan op hardere maatregelen teg...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil streep door verbreding A27 Amelisweerd

De verbreding van de snelweg bij Amelisweerd is niet nodig, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Esther Ouwehand heeft hi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief