Minister Verburg deelt mening Partij voor de Dieren: 'Gans­trekken is wreed volks­ver­maak’


13 maart 2008

Minister Verburg deelt mening Partij voor de Dieren: `Ganstrekken is wreed volksvermaak’
Ganstrekken, een traditioneel `volksspel’ waarbij een dode gans moet worden onthoofd door de deelnemers, getuigt niet van fatsoenlijk omgaan met dieren. Dit schrijft minister Verburg in haar antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. De minister adviseert de lokale autoriteiten om hierin zelf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en deze traditie niet langer toe te staan. In 1984 oordeelde een rechter al dat het vergelijkbare evenement ‘gansslaan’ verruwing van het menselijk gedrag ten aanzien van dieren in de hand werkt. De minister is het hier mee eens. Ook geeft zij in haar antwoord aan dat zij zich zal buigen over de mogelijkheid van een toetsingskader voor het vertonen van dieren in kunst, media en voor amusementsdoeleinden. De Partij voor de Dieren heeft de minister herhaaldelijk verzocht om een dergelijk toetsingskader te ontwikkelen en is verheugd over het feit dat hier eindelijk naar wordt gekeken.

In het Limburgse Grevenbicht wordt ieder jaar op carnavalsdinsdag nog het evenement ganstrekken (gawstrèkke) georganiseerd. De Partij voor de Dieren heeft op 7 februari 2008 Kamervragen gesteld over deze barbaarse traditie en de minister verzocht regelgeving te ontwikkelen om te voorkomen dat (dode) dieren worden ingezet voor louter vermaakdoeleinden. De Partij voor de Dieren is blij dat minister Verburg de mening deelt dat volksvermaak als `ganstrekken’ en ‘gansslaan’ verruwing van het menselijk gedrag ten aanzien van dieren in de hand werkt, maar betreurt het dat de regering niet bereid is zelf verdere stappen te ondernemen om dergelijk barbaars omgaan met (dode) dieren te verbieden.

In Limburg zelf heeft Partij voor de Dieren-statenlid Frank Wassenberg aan de gedeputeerde gevraagd stappen te ondernemen tegen het barbaarse evenement.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief