Minister bang voor kritiek Raad van State over perma­nente crisiswet


27 januari 2012

Minister Schultz is niet bereid het wetsvoorstel dat de crisis- en herstelwet permanent moet maken opnieuw toe te sturen aan de Raad van State voor een advies. De Tweede Kamer had hier op initiatief van de Partij voor de Dieren om gevraagd. De minister zei vandaag in een debat dat zij het besluit van de Kamer naast zich neerlegt, en niet opnieuw advies zal vragen over deze controversiële wet. De Partij voor de Dieren zal de Kamer nu oproepen om zelf de Raad van State om advies te vragen over deze wet.

De crisis- en herstelwet werd door het vorige kabinet ingevoerd als tijdelijke maatregel om bouwprojecten te kunnen versnellen. Omdat in deze wet 27 andere wetten werden gewijzigd, wat vooral leidde tot versoepeling van de bescherming van natuur en milieu, was er toen al veel kritiek. Kabinet Rutte wil de wet nu zelfs permanent maken. De Raad van State had in haar eerdere advies al grote kritiek op het besluit. Over de effecten van de tijdelijke wet is nog maar heel weinig bekend en er is ook geen analyse van effecten van de permanente wet. De wet was volgens de Raad van State bovendien slecht gemotiveerd, zo zou niet duidelijk zijn waaróm de wet permanent wordt gemaakt. De Partij voor de Dieren wil dat de wet, die natuur en milieu hard treft en bezorgde burgers monddood maakt, wordt ingetrokken.

De regering kwam in december met het voorstel om de crisis-wet permanent te maken. Daarbij werd ook het vernietigende advies van de Raad van State openbaar. De minister zegt dat zij de kritiek van de Raad van State heeft verwerkt, maar de Partij voor de Dieren ziet dat met grote en belangrijke onderdelen niets gedaan is. Daarom heeft Esther Ouwehand voorgesteld om de Raad van State opnieuw om advies te vragen over dit gewijzigde voorstel. Hoewel ze daarin werd gesteund door een meerderheid van de Kamer, weigert de minister aan dit verzoek te voldoen.

Esther Ouwehand: “De crisis- en herstelwet leidt tot regelrechte ecologische kapitaalvernietiging ten bate van meer asfalt, vliegreizen en karbonaadjes. De regels voor natuur en milieu worden opzij gezet onder het mom van herstel van de economie. De minister laat met haar weigering zien dat zij weet dat een groot deel van de kritiek van de Raad van State nog steeds geldt en dat het een slechte wet is. De Kamer kan zulke zware kritiek op een zeer controversiële wet niet negeren en de Partij voor de Dieren wil dus opnieuw de mening van de Raad van State.”

Lees hier de bijdrage van de Partij voor de Dieren over de crisis- en herstelwet bij de invoering van de wet in 2009.

Gerelateerd nieuws

Kamer in debat over illegale walvisjacht en rechtszaak Erwin Vermeulen

Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de Kamer binnenkort in debat met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ove...

Lees verder

Verplichte registratie pups in bijzijn moederdier

Na kritische vragen van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Bleker de aanpak van de malafide hondenhandel aansch...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief