Kamer in debat over illegale walvis­jacht en rechtszaak Erwin Vermeulen


26 januari 2012

Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de Kamer binnenkort in debat met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de illegale Japanse walvisjacht en de rechtszaak tegen de Nederlandse Sea Shepherd-vrijwilliger Erwin Vermeulen. Uit antwoorden op eerdere vragen van de Partij voor de Dieren blijkt dat het kabinet zich op geen enkele manier wil bemoeien met de arrestatie van Vermeulen. Ook over de gevaarlijke acties van de Japanse walvisvloot, die grijphaken gooide naar mensen in een rubberboot, blijft het stil.

Donderdag begon in de Japanse stad Wakayama de rechtszaak tegen Vermeulen, die al sinds 16 december wordt vastgehouden omdat hij, bij het fotograferen van het transport van gevangen dolfijnen, een Japanse hotelmedewerker een duw zou hebben gegeven. Omstanders ontkennen dat.
De Partij voor de Dieren vermoedt dat Vermeulen slachtoffer is geworden in het politieke steekspel tussen Japan en Nederland over de acties op zee. Sea Shepherd vaart onder Nederlandse vlag. Japan klaagt elk jaar wanneer de walvisjacht van start gaat bij Nederland dat deze organisatie de walvisvaarders hinderen. De walvisjacht is in internationale verdragen al decennialang verboden, maar ondanks het moratorium op de walvisvangst jagen Japanse schepen elk jaar weer op diverse soorten walvissen, ook in walvisreservaten.

Esther Ouwehand: “Japan heeft de reputatie dat het activisten om politieke redenen oppakt. Rosenthal moet opkomen voor Nederlands staatsburgers zoals Vermeulen die vrijwillig de strijd aanbinden met de illegale walvisjacht. In ieder geval moet hij de Japanse ambassadeur om opheldering vragen over de zaak van Vermeulen.”

De Kamer zal binnenkort besluiten wanneer het debat zal worden gevoerd. De Partij voor de Dieren kreeg steun van de Partij van de Arbeid, GroenLinks en SP.

Lees meer:

Opinie-artikel Esther Ouwehand

Mondelinge vragen over de bedreiging van Sea Shepherd en de arrestatie van een vrijwilliger

De Partij voor de Dieren houdt zondag 29 januari een benefietvertoning van de prijswinnende documentaire The Cove, in de Duif te Amsterdam. De opbrengst is bestemd als bijdrage aan de juridische kosten voor de verdediging van Erwin Vermeulen.

Vragen over een door Japan gearresteerde Sea Shepherd activist in 2010

Vragen over de bedreigingen die aan het adres van Sea Shepherd zijn gedaan

Reactie op het voornemen van voormalig minister Eurlings om het schip van Sea Shepherd de Nederlandse vlag te ontnemen

Bijdrage tijdens het debat over de wijziging van de Zeebrievenwet

Lees hier over het behoud van de vaarvergunning van Sea Shepherd

Esther Ouwehand overhandigde de dvd ‘The Cove’ aan staatssecretaris Bleker

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren snelst groeiende partij

De Partij voor de Dieren heeft in 2011 de sterkste ledengroei doorgemaakt van alle politieke partijen in Nederland. In 201...

Lees verder

Minister bang voor kritiek Raad van State over permanente crisiswet

Minister Schultz is niet bereid het wetsvoorstel dat de crisis- en herstelwet permanent moet maken opnieuw toe te sturen aa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief