Mega­stallen: de leugen regeert!


1 december 2011

Tijdens het debat over megastallen heeft Marianne Thieme staatssecretaris Bleker verweten dat hij de barre werkelijkheid van de bio-industrie willens en wetens romantiseert.
De staatssecretaris zegt zich sterk te maken voor de gezinsboeren, en de zorgen in de samenleving over megastallen te herkennen… “moet je niet willen”, “ben ik niet voor”, “wacht maar eens af”.


Met dit soort staccato geruststellingen probeert de staatssecretaris aan te geven hoe goed zijn bedoelingen zijn. Maar vervolgens blijkt dat de staatssecretaris tegen gigastallen is, en over megastallen zegt “tsja, megastallen, megastallen, ik kan niet zoveel met zo’n woord”. Deze staatssecretaris slaat een weg zonder concrete doelen en uitgangspunten, zonder wettelijke grenzen, zonder instrument om de gezondheidsrisico’s te bepalen, zonder enige verantwoordelijkheid voor de centrale overheid, zonder visie en zonder eenduidige commitment vanuit de keten. De staatssecretaris schuift de verantwoordelijkheid van zich af naar gemeenten, provincies en supermarkten die machteloos zijn de voortgaande schaalvergroting tegen te houden, en die daar in de huidige vorm vaak ook helemaal het nut niet van in zien.

De staatssecretaris beaamt met Alders dat de schaalvergroting een doodlopende weg is. Inmiddels is het aantal megastallen tussen 2005 en 2009 verdubbeld. En in 2020 wordt het aantal geschat op 2260. Een leugenachtig beleid dat mens, dier, natuur en milieu ernstig dupeert.

De Partij voor de Dieren heeft een meldpunt geopend voor de onwaarheden van staatssecretaris Bleker ten aanzien van zijn landbouw- en natuurbeleid.

Wij zijn tegen:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief