Marianne Thieme wil ophel­dering over aanbod van 'kweekwild'


18 december 2012

Marianne Thieme heeft vandaag in Kamervragen aan de Minister van Economische Zaken opheldering gevraagd over de uitlatingen van het Nederlandse bedrijf ’t Zinkske met betrekking tot ‘kweekwild’. Het bedrijf schrijft op de eigen website gespecialiseerd te zijn in het kweken van wild en gevogelte voor de jacht en consumptie. Echter, in Nederland is het verboden wilde dieren als fazant, patrijs, haas en edelhert te kweken en uit te zetten in de vrije natuur met als doel de dieren af te schieten voor de jacht en consumptie. Hiermee werkt het bedrijf illegale praktijken in de hand.

Volgens de Flora- en Faunawet is het in Nederland verboden inheems beschermde dieren uit te zetten met als doel de dieren af te schieten voor het plezier en voor consumptie. De minimale straf voor het uitzetten van een dier is volgens de Wet op de Economische Delicten een hechtenis van maximaal 6 maanden, een taakstraf of een geldboete van 19.500 euro. Het kan echter niet worden uitgesloten dat wild verkregen middels deze in Nederland verboden handelingen wel hier wordt verkocht voor consumptie. Ook kunnen voor de jacht gefokte dieren illegaal in Nederlandse jachtvelden terechtkomen, zodat jagers in strijd met de wet op handtamme dieren zoals fazanten kunnen schieten. De Partij voor de Dieren vindt dit onacceptabel.

Bovendien is het voor de consument niet inzichtelijk met welk soort wild hij of zij te maken heeft: wild uit de vrije natuur, wild uit kwekerijen, of in de natuur uitgezet kweekwild. De term wild is namelijk niet warenwettelijk beschermd. Terwijl consumenten, mede dankzij de lobby van jagers, het idee krijgen dat wild een duurzaam en diervriendelijk alternatief is voor regulier vlees, is het meeste wild afkomstig van kwekerijen waar dieren zoals konijnen op gelijke wijze worden gehouden als dieren in de bio-industrie.

Marianne Thieme: “Dit toont aan dat wild in de schappen van supermarkten en speciaalzaken alles behalve duurzaam en diervriendelijk is, zoals jagers veelvuldig beweren. Het wordt tijd dat de consument eerlijk wordt voorgelicht over het verhaal achter het stuk vlees dat zij consumeren”.

Klik hier voor de Kamervragen.

Gerelateerd nieuws

Einde bontfokkerij een feit

De Partij voor de Dieren is verheugd dat vandaag is ingestemd met een verbod op pelsdierfokkerij. PVV, PvdA (met uitzonder...

Lees verder

Protocol voor beleid gestrande zeezoogdieren eindelijk in zicht

Minister Kamp heeft gisteren op aandringen van Marianne Thieme toegezegd dat er een protocol komt voor een beleid rond ges...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief