Einde bont­fok­kerij een feit


18 december 2012

De Partij voor de Dieren is verheugd dat vandaag is ingestemd met een verbod op pelsdierfokkerij. PVV, PvdA (met uitzondering van één lid), ChristenUnie, GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS stemden in de Eerste Kamer voor het initiatiefwetsvoorstel van de SP en PvdA; tegen stemden VVD, CDA, SGP en PvdA-senator Linthorst.

Krista van Velzen, Harm-Evert Waalkens, Jeroen Recourt, Jeroen Dijsselbloem en Henk van Gerven hebben zich, ondanks de vertraging en vele discussies afgelopen jaren, onvermoeibaar ingezet om het verbod te bewerkstelligen. Bij deze mijlpaal mag ook de grote inzet van met name Bont voor Dieren niet onvermeld blijven.

Senator Koffeman: “Het is een historische doorbraak dat het langverwachte verbod op het fokken van dieren voor hun pels nu definitief is. Vandaag is een belangrijke mijlpaal bereikt in het totstandbrengen van erkenning van het recht van dieren om zonder gevoelens van angst, pijn en stress naar hun aard te kunnen leven”.

De Partij voor de Dieren heeft zich sinds haar oprichting ingezet voor een verbod. Zo heeft ze onlangs in de Tweede Kamer in een motie nog gepleit voor een Europees verbod op het fokken van dieren voor hun pels. Bont is onethisch, onnodig, veroorzaakt enorm veel dierenleed en is milieuvervuilend.

De Partij voor de Dieren betreurt dat een sanering op korte termijn bewust is getraineerd door de lobby van nertsenfokkers. Keer op keer waren er wijzigingen noodzakelijk om de nertsenfokkers tegemoet te komen, waaronder de oprekking van de overgangstermijn. Volgens de wet hebben nertsenfokkers nu nog tot 2024 de tijd om hun bedrijfsvoering af te bouwen. Deze overgangstermijn is een doorn in het oog van de Partij voor de Dieren, omdat er hierdoor tot 2024 nog vele tientallen miljoenen dieren de dood zullen vinden op een zeer wrede wijze. Toch steunt de Partij voor de Dieren het wetsvoorstel zonder voorbehoud omdat het de enige optie is om nu voor eens en voor altijd voor elkaar te krijgen dat de bontfokkerij in ons land tot een einde komt. Om het leed voor de dieren tot een minimum te beperken heeft de Partij voor de Dieren samen met de PVV gepleit voor een direct uitbreidingverbod voor nertsenbedrijven in de vorm van een moratorium en de minister gevraagd bontfokkers niet te compenseren voor extra nertsen binnen hun bestaande vergunning, maar na inwerkingtreding van de wet.

De bijdrage van senator Koffeman voor de behandeling van het wetsvoorstel en de twee novelles in de Eerste Kamer is hier terug te lezen.

Gerelateerd nieuws

Bultrug Johannes overleden

Marianne Thieme heeft gister met een team van The Black Fish poolshoogte genomen bij het eiland de Razende Bol waar de bultru...

Lees verder

Marianne Thieme wil opheldering over aanbod van 'kweekwild'

Marianne Thieme heeft vandaag in Kamervragen aan de Minister van Economische Zaken opheldering gevraagd over de uitlatingen v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief