Marianne Thieme spreekt op confe­rentie voed­sel­beleid


3 april 2014

Op uitnodiging van de vicepresident van het Europees Parlement heeft Marianne Thieme een toespraak gehouden op een conferentie over duurzame voeding. Ze sprak op woensdag 2 april in Brussel over de voedselcrisis in de wereld, de negatieve effecten van de vleesconsumptie en het belang van een radicaal ander voedselbeleid in de Europese Unie.

Marianne Thieme was uitgenodigd omdat de Partij voor de Dieren de enige partij is in Europa die voedselbeleid hoog op de politieke agenda heeft staan. Er spraken diverse deskundigen op het gebied van voeding. Ook speciaal rapporteur van de Verenigde Naties over het recht op voedsel Olivier de Schutter gaf een toespraak. Europarlementariërs en maatschappelijke organisaties waren uitgenodigd door vicepresident Edward McMillan-Scott om zich te laten informeren over duurzame voeding.

De conferentie werd georganiseerd door de EU Food Sense. Deze organisatie zet zich in voor de rechten van Europese burgers op voedzame en betaalbare voeding, rekening houdend met het milieu, landbouw en gezondheid.

Marianne Thieme benadrukte in haar toespraak dat we minder vlees moeten eten. Wereldwijd is de vee-industrie verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan alle auto’s, vliegtuigen, vrachtwagens, treinen en schepen bij elkaar. Om diervoeding te kunnen maken moet voeding worden verbouwd dat ook direct door mensen gegeten zou kunnen worden. We kunnen 1 kilo soja gebruiken om 300 gram kip te produceren of 3 kilo vleesvervangers. De EU zou alternatieven moeten stimuleren. Marianne Thieme gaf aan dat we niet langer kunnen toestaan dat een miljard mensen met honger naar bed gaat en dat er kinderen verhongeren. 'Onze planeet heeft genoeg voor een ieder van ons, maar niet voor ieder’s hebzucht', was de boodschap waarmee ze haar toespraak besloot.

Speech Marianne Thieme European Food Conference

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief