Marianne Thieme reikt prijs uit voor alter­natief voor dier­proeven


13 juni 2014

De Van Poelgeestprijs voor alternatieven voor dierproeven is vrijdag uitgereikt door Marianne Thieme aan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Drie onderzoekers hebben een baanbrekende manier hebben ontwikkeld om zonder gebruik van proefdieren hartritmestoringen te onderzoeken. “Er moet een einde komen aan het gebruik van proefdieren en dat kan door alternatieven als deze. Ik vind het een eer dat ik deze prijs mocht uitreiken”, aldus Thieme.

De Van Poelgeestprijs wordt om de vier jaar uitgereikt. In het midden van de vorige eeuw was Hugo van Poelgeest voorzitter van de Dierenbescherming. Hij heeft in zijn testament uit 1951 aangegeven dat de prijs mag worden toegekend aan ‘een dierproefvervangend alternatief, met behoud van de wetenschappelijke en praktische waarde’.

De selectie van de prijswinnaar was in handen van een wetenschappelijke jury die bestond uit de voorzitter prof. dr. Tjard de Cock Buning (Biologie & Samenleving, Vrije Universiteit Amsterdam) en de leden prof. dr. Coenraad. Hendriksen (Alternatieven voor Dierproeven, Universiteit Utrecht/RIVM), prof.dr. Frauke Ohl (Proefdierkunde, Universiteit Utrecht).

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief