Hoax: de haas en de oran­je­schildpad


12 juni 2014

De Oranjegekte is losgebarsten -en de berichtgeving in de media gaat nu al over dieren. Zo stond de Telegraaf te trappelen om nieuws over het WK voetbal te brengen en is vandaag daarom een heuse Hoax begonnen over een schildpad met voorspellende gaven op de Nederlandse ambassade in Brazilië. De Telegraaf berichtte dat de Partij voor de Dieren vrijlating van het dier zou hebben geëist. Het ANP had ook wel oren naar sappig WK Voetbal nieuws en nam het dorpsrelletje over, zonder even met de Partij voor de Dieren te bellen. Dat hadden ze beter wel kunnen doen, want het bericht van de Telegraaf klopt niet.

In de wandelgangen van de Tweede kamer schoot een Telegraaf-verslaggever Marianne Thieme aan over een schildpad die bij de Nederlandse ambassade in Brasilia uitslagen van voetbalwedstrijden zou voorspellen. Thieme kende het bericht over de schildpad niet en zei slechts dat ze het bijzonder vindt dat een ambassade zich bezighoudt met een schildpad met vermeende voorspellende gaven. Tijdens de WK-gekte wordt van alles verzonnen en sommige mensen voelen de behoefte om hier dieren bij te betrekken..

Online verschenen vervolgens berichten dat de Partij voor de Dieren zou hebben geëist dat het dier wordt vrijgelaten. De ambassade was zelfs gebeld om commentaar op de vermeende uitlatingen van Marianne Thieme, die dus uit de duim van de Telegraaf-verslaggever kwamen. Het ANP nam het bericht over zonder de Partij voor de Dieren om een reactie te vragen. Later boden zij hun excuses aan voor deze onzorgvuldige werkwijze.

Marianne Thieme: "We zijn gewend dat onze partij soms op onbegrip stuit. We zijn nu eenmaal een unieke partij en dat levert blijkbaar unieke berichtgeving op. We weten dat zulke berichten samenhangen met onze rol van haas in de marathon, die in dit geval blijkbaar leidde tot een schildpadrel".

Gerelateerd nieuws

Kamer houdt deur open voor schaliegas

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de deur openhouden voor boringen naar schaliegas in Nederland. De oproep van de Parti...

Lees verder

Marianne Thieme reikt prijs uit voor alternatief voor dierproeven

De Van Poelgeestprijs voor alternatieven voor dierproeven is vrijdag uitgereikt door Marianne Thieme aan onderzoekers van het...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief