Einde aan wrede dier­proeven voor botox


17 juni 2014

De Partij voor de Dieren wil dat dodelijke giftigheidstesten op dieren die worden gedaan voor botoxinjecties onmiddellijk stoppen. Esther Ouwehand heeft vandaag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma over deze wrede dierproeven. In Nederland geldt een verbod op LD50/LC50-giftigheidstesten, maar voor ondere andere voor het testen van Botox worden ontheffingen verleend.

Om de giftigheid van de stof te bepalen krijgen de proefdieren zoveel giftige stof toegediend dat de helft overlijdt. Omdat deze LD50/LC50-testen zo wreed zijn is er al lang een verbod afgesproken. Het probleem is dat er een ontheffing mag worden verleend als er geen alternatieven zijn. Die alternatieven zijn er echter wel. De Partij voor de Dieren strijdt al lange tijd voor een verbod zonder ontheffing. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie van Esther Ouwehand gesteund om nu echt zo snel mogelijk een einde te maken de testen. Staatssecretaris Dijksma zal er nu voor moeten zorgen dat dit ook echt gebeurt.

Esther Ouwehand: “Voor testen van botoxproducten bestaan al diervrije alternatieven. Bovendien geldt er al jarenlang een verbod op dierproeven voor cosmetica. Onvoorstelbaar dus dat dit nog steeds gebeurt in Nederland voor producten met cosmetische doeleinden. De staatssecretaris moet nu het verbod op de giftigheidstesten gaan handhaven.”

Klik hier voor de Kamervragen.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme reikt prijs uit voor alternatief voor dierproeven

De Van Poelgeestprijs voor alternatieven voor dierproeven is vrijdag uitgereikt door Marianne Thieme aan onderzoekers van het...

Lees verder

Kabinet wil hobbyjacht in stand laten

Jagers houden alle ruimte om voor hun plezier te blijven schieten op onschadelijke diersoorten, zonder noodzaak. Dat blijkt u...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief