Marianne Thieme: Mijn idee voor Nederland


1 maart 2013

Marianne Thieme gaf gisteren een lezing in De Balie over haar idee voor Nederland. In de lezingenreeks 'Mijn idee voor Nederland', georganiseerd door De Balie en De Volkskrant, geven bijzondere denkers en doeners antwoord op de vraag: wat is het grootste probleem van ons land en hoe lossen we dat op? Marianne Thieme: het grootste probleem is economische groei. Laten we ons daar niet langer op richten, maar op economische én persoonlijke ontwikkeling. Een circulaire economie die zich beweegt binnen de grenzen van wat de aarde aankan.

In haar betoog projecteerde Marianne Thieme het traditionele desastreuze economische groeimodel vooral op de veehouderij. Het pleidooi van om maar verder te intensiveren, megastallen te bouwen in binnen- en buitenland en nog meer dieren te houden is volgens Thieme een doodlopend spoor. We kunnen de wereld alleen maar voeden door een transitie naar veel minder dierlijke en veel meer plantaardige eiwitten, aldus Thieme.

Daarnaast bepleit Marianne Thieme dat we een eerlijke prijs moeten betalen voor ons voedsel, zodat er ook ruimte komt voor een schone en duurzame productie. Dat kan om te beginnen bereikt worden door strikte doorvoering van het beginsel dat de vervuiler moet betalen. Waarom belasting heffen op activiteiten die waarde toevoegen, 21% BTW boete op vrijwel alles wat we ondernemen of aanschaffen? Waarom stellen we de arbeid niet vrij van belasting, en belasten we gebruik van alles wat schaars en kwetsbaar is? Een Belasting Onttrokken Waarde, op alles wat druk legt op de natuur, het milieu en de grondstoffenvoorraad. Zo stimuleren we hergebruik van grondstoffen en tegelijk ook de werkgelegenheid.

Na afloop van haar betoog is Marianne Thieme in gesprek gegaan met dhr. Van den Idsert (Directeur Bionext) dhr. Maat (voorzitter LTO) en het publiek. Dit alles onder leiding van Yoeri Albrecht.

Bekijk hier de opname van de lezing.

Lees hier de korte versie van de lezing, vandaag gepubliceerd in de Volkskrant (1-3-2013, Opinie en Debat; p. 28)

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme spreekt op International congress on Vegetarian Nutrition

Wetenschappers vanuit de hele wereld komen dit weekend bijeen om te spreken over vegetarische voeding, en de gezondheidsvo...

Lees verder

PvdD: omschakeling naar regionale voedselvoorziening noodzakelijk

Wat in november 2012 begon met een Iers onderzoek naar verdachte vleespartijen uit Polen, is inmiddels uitgegroeid tot een...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief