Marianne Thieme eist maat­re­gelen voor bescherming honingbij


1 juli 2009

Den Haag 1 juli 2009- De Partij voor de Dieren heeft er vandaag bij minister Verburg op aangedrongen eindelijk maatregelen te nemen om de massale bijensterfte tegen te gaan. In kwekerijen wordt gebruik gemaakt van gifsoorten die zeer schadelijk zijn voor bijen waardoor ze al overlijden na het drinken van een dauwdruppel op de plant. Maar ondanks de grote zorg van zowel de Partij voor de Dieren als andere politieke partijen, lijkt Verburg de ernst van de situatie niet in te willen zien.

Om duidelijk te maken hoe dramatisch het gesteld is met de bijenpopulatie in Nederland, was de Stichting Natuur en Milieu vanmorgen naar Den Haag gekomen om de Kamerleden voorafgaand aan het overleg met de minister een petitie aan te bieden. Verkleed in bijenpak pleitte de voorzitter ondermeer voor een totaalverbod op het gebruik van de zogenaamde neonicotinen, die bekend staan om hun dodelijke uitwerking op bijen. Marianne Thieme heeft de petitie in ontvangst genomen en haar steun uitgesproken voor de actie.

Tijdens het overleg met landbouwminister Verburg legde Thieme de landbouwcommissie nogmaals uit dat het gebruik van plantenzaden (vooral van maïs) die met pesticiden als neonicotinen behandeld zijn planten voortbrengen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Niet alleen via het nectar en stuifmeel van deze planten, maar ook omdat de bijen de guttatie en dauw van deze planten drinken. Ze krijgen daardoor veel hogere doses neonicotinen binnen dan gedacht werd en sterven binnen 2-10 minuten als ze deze vloeistof drinken. Onduidelijk is nog hoe schadelijk deze stoffen, die door bestrijdingsmiddelen ook in ons voedsel terecht komen, zijn voor mensen.

De minister weigerde vandaag deze door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde feiten aan te nemen en er de juiste consequenties aan te verbinden. Wel zei ze voorstander te zijn van het testen van alle nieuwe pesticiden die worden toegelaten in Nederland op effecten die indirect kunnen leiden tot bijensterfte. Concrete toezeggingen om de massale sterfte tegen te gaan of de bijen beter te beschermen bleven echter uit. Marianne Thieme zal daarom een aantal moties indienen in een poging de minister te dwingen dit alsnog te doen.

De Partij voor de Dieren roept iedereen op de petitie 'Stop de bijensterfte' te ondersteunen!

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief