Partij voor de Dieren protes­teert tegen promotie-BBQ van bio-industrie


2 juli 2009

Den Haag 2 juli 2009- De door de vleesindustrie georganiseerde barbecue voor Kamerleden is vanmiddag gelardeerd door een protestactie van de Partij voor de Dieren. De lobbybarbecue ter gelegenheid van de afsluiting van het parlementaire jaar wordt de politici aangeboden door de Productschappen voor vee, vlees en eieren. Dat de parlementariërs en bewindslieden zich laten fêteren door de bio-industrie is ongehoord en verdient daarom een tegengeluid.

De politici die zich vanmiddag op het binnenplein van de Tweede Kamer verzameld hadden voor hun jaarlijkse portie gratis vlees werden tevens getrakteerd op geluiden uit de bio-industrie vanuit de pal boven de barbecue gelegen fractiekamers van de Partij voor de Dieren. Tijdens het verorberen van de biefstukken en kippenpootjes werden de gasten op deze wijze herinnerd aan de herkomst van hun traktaties. Uit grote boxen schalde geloei van koeien, geknor van varkens en getok van kippen. Ook zijn er grote koeien-en varkensballonnen opgelaten die bleven hangen tegen het duivenwerende net dat boven de barbecue is bevestigd.

De Partij voor de Dieren vindt het schandelijk hoe elk jaar weer wordt toegestaan dat de vleesindustrie zo’n expliciete lobby voert op het terrein van het Tweede Kamergebouw. Dit terwijl het officieel verboden is openlijk te manifesteren in het gebouwencomplex dat waardenvrij zou moeten zijn. Marianne Thieme: ‘Het is onbegrijpelijk dat deze ongepaste promotie van de bio-industrie elk jaar opnieuw wordt toegestaan. De veehouderij stoot 40% meer broeikasgassen uit dan alle auto’s, vliegtuigen, treinen, schepen, motoren en trucks samen. De CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt voor de productie van het hier verorberde vlees veroorzaakt meer klimaatschade dan een parlementaire motorcross zou doen. Ook daar zouden we trouwens geen voorstander van zijn!’

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief