Marianne Thieme brengt werk­bezoek aan rechtbank Maas­tricht tijdens zitting wegens roofvogel- en dassen­ver­volging


24 september 2007

Den Haag, 25 september 2007- Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede kamer, zal op woensdag 26 september een werkbezoek brengen aan een zitting van de economische politierechter bij de rechtbank van Maastricht. Zij zal samen met Frank Wassenberg, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Limburg, de behandeling van de zaak L. bijwonen. L. wordt verdacht van het vergiftigen van beschermde roofvogels en dassen, op een landgoed in Valkenburg.

De zaak kreeg landelijke aandacht vanwege de duur en de schaal waarop de vergiftiging van beschermde dieren plaatsvond. Verdachte drenkte aas in zwaar gif om roofvogels te doden en gooide ook vergiftigde stukken vlees in een dassenburcht op het landgoed. Tevens werden op het landgoed fazanten gefokt ten behoeve van de jacht, hetgeen eveneens een illegale activiteit is.

Vergiftiging van beschermde dieren (doorgaans gaat het daarbij om diersoorten die gezien worden door de jagers als hun concurrenten) komt op grote schaal voor. Het betrappen van daders lukt slechts beperkt omdat de delicten zich veelal afspelen op particulier terrein, veelal na zonsondergang en zonder mogelijkheid tot sociale controle. De prioritering bij opsporingsinstanties is laag en Bijzondere Opsporings Ambtenaren zijn veelal in dienst van de terreineigenaar of jachthouder zelf, waardoor verbalisering voor veel BOA’s een feitelijke onmogelijkheid is.

De jacht in Limburg kwam recent opnieuw in opspraak wegens berichten over het welbewust uitzetten van wilde zwijnen door jagers. Die beoogden daarmee overlast uit te lokken en een reden voor afschot te creëren. Om die reden heeft Limburg de bijzondere belangstelling van de Partij voor de Dieren. De Partij voor de Dieren dringt zowel provinciaal als landelijk aan op strengere handhaving van de Flora- en faunawet, inzet van meer onafhankelijke opsporingsambtenaren en een hogere strafmaat.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief